Hartstichting.nl wordt geladen

Bloeddruk

Een hoge bloeddruk voel je vaak niet, maar verhoogt wel de kans op een hartinfarct of beroerte. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen een hoge bloeddruk zonder dit zelf te weten. Als je vroeg ontdekt dat je bloeddruk verhoogd is, kun je er vaak nog veel aan doen om deze weer te verlagen.

Daarom is het verstandig om vanaf je 40ste elk jaar je bloeddruk te meten. Je hebt een hoge bloeddruk als de bovendruk hoger is dan 140 en/of de onderdruk hoger is dan 90. Thuis is dit iets lager. Dan zijn de waarden 135/85.

Cholesterol

Cholesterol is een belangrijke stof voor je lichaam. Te veel cholesterol (en dan vooral het slechte LDL-cholesterol) kan je bloedvaten nauwer maken. Dat kan zorgen voor hart- en vaatziekten.

Na controle van je cholesterol krijg je een aantal waarden: totaal cholesterol, LDL en  HDL. Van al deze waarden is de LDL-waarde het belangrijkst om te onthouden. LDL kan leiden tot het dichtslibben van je bloedvaten. Deze waarde kan het beste onder de 3 zijn. 

BMI

De BMI vertelt je of je gewicht gezond is in verhouding tot je lengte. Dat is belangrijk om te weten, want overgewicht verhoogt je risico op hart- en vaatziekten. Is je BMI als volwassene tussen de 18,5 en 25? Dan heb je een gezond gewicht.

Vrouw weegt zichzelf
  • Bloedsuiker

    Om je risico op hart- en vaatziekten in te schatten, laat de arts meestal ook de waardes voor bloedsuiker (glucosegehalte) meten. Hiermee is te bepalen of je diabetes hebt. Diabetes is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. 

  • Wanneer moet ik me zorgen maken?

    Als je een beetje te zwaar bent, hoef je je niet direct zorgen te maken. Alle waarden tellen mee. Gezond leven helpt om je waarden laag te houden: niet roken, genoeg bewegen, gezond eten en zorg voor weinig stress. 

Bereken je hartleeftijd

Komt jouw hartleeftijd overeen met jouw echte leeftijd?
Rekenmachine