Dit doet de Hartstichting
Hart- en vaatziekten zijn de tweede doodsoorzaak in Nederland. Ook zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste reden voor ziekenhuisopnamen. Op dit moment zijn er 1,7 miljoen Nederlanders met een hart- of vaataandoening. Als we niets doen, zijn dat er over een paar jaar 1 miljoen méér dan nu. Hier wil de Hartstichting iets tegen doen.
Onze ambitie
Daarom is onze ambitie dat de hartgezondheid van Nederland in 2030 meetbaar verbeterd is. Dit betekent: meer mensen zijn gezond én mensen met hart- en vaatziekten blijven langer gezond. Hierbij hebben we oog voor de verschillen tussen mensen. Alleen zo bereiken we een gezond hart voor iedereen. We zetten ons in voor mensen die ons nú nodig hebben en willen voorkomen dat mensen ons láter nodig hebben. Dit zijn onze 4 doelen tot 2030:
1. We voorkomen hart- en vaatziekten door het gezonder maken van onze leefomgeving.
De Hartstichting wil dat Nederland gezond is én blijft. Een gezonde leefomgeving draagt daaraan bij.
Gezonde voeding
Zo wil de Hartstichting dat gezond eten toegankelijker wordt dan ongezonde voeding. We zetten ons bijvoorbeeld in voor goedkopere gezonde voeding. Ons doel is dat alle kinderen in Nederland vanaf 2040 opgroeien in een gezonde voedselomgeving.
Bewegen
Kinderen en jongeren bewegen steeds minder. Zij zijn de onvermijdelijke hart- en vaatpatiënten van morgen. Daarom zet de Hartstichting zich in voor een leefomgeving die mensen inspireert om meer te bewegen.
Rookvrij Nederland
Wist jij dat roken de kans op hart- en vaatziekten vergroot? Daarom zetten we ons in om Nederland rookvrij te maken. Ons doel is dat kinderen in Nederland vanaf 2035 rookvrij kunnen opgroeien.
Gezonde samenleving
De Hartstichting zet zich in voor een gezonde samenleving. In een gezonde omgeving is het namelijk makkelijker om gezonde keuzes te maken.Gezonde voedselomgeving
Ongezonde voeding kan tot hart- en vaatziekten leiden. Daarom zet de Hartstichting zich in voor een gezonde voedselomgeving.Rookvrij Nederland
Roken vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Daarom zetten we ons in om kinderen rookvrij op te laten groeien.
2. We sporen mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten vroeg op en moedigen hen aan om gezond te leven.
Hart- en vaatziekten kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren. Bijvoorbeeld een hoog cholesterol of hoge bloeddruk. Hoe meer van deze factoren, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Vaak weten mensen dit niet. Door mensen te informeren, kunnen we daar verandering in brengen. Bijvoorbeeld door hen aan te moedigen om gezonder te leven.
Hartstichting checkpunten
De Hartstichting adviseert alle 40-plussers om minstens één keer per jaar hun waarden te meten. Zo kun je je bloeddruk en cholesterol meten bij een Hartstichting checkpunt. Loopt iemand een verhoogd risico? Dan geven we tips om gezonder te leven. Onze droom is dat heel Nederland in 2030 een netwerk van Hartstichting checkpunten heeft.
Oorzaken
Hart- en vaatziekten kunnen verschillende oorzaken hebben. Op deze pagina vind je een overzicht.Hoog cholesterol
Het is belangrijk om je cholesterol in balans te houden. Te hoog cholesterol kan namelijk tot hart- en vaatziekten leiden.Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk voel je niet altijd, maar verhoogt wel je kans op een hart- of vaatziekte. Op deze pagina vertellen we je meer.
3. We investeren in oplossingen om hart- en vaatziekten eerder te herkennen en patiënten sneller en beter te behandelen.
De Hartstichting ontwikkelt samen met haar partners een landelijke hart- en vaatagenda. We richten ons op het voorkomen, sneller herkennen en beter behandelen van hart- en vaatziekten. Dankzij onze donateurs investeren we in de beste onderzoeken om dit te bereiken.
Snellere oplossingen
Het duurt soms lang tot de resultaten van onderzoek beschikbaar zijn voor patiënten. Daarom werkt de Hartstichting samen met andere zorgprofessionals om dit proces te versnellen. Zo houden we de zorg toegankelijk en krijgen mensen sneller de juiste hulp.
Wetenschappelijk onderzoek
De Hartstichting investeert in onderzoek naar hart- en vaatziekten. Je bekijkt de verschillende onderwerpen hier.Help mee als proefpersoon
Wil jij bijdragen aan levensreddend onderzoek? Onderzoekers hebben vaak proefpersonen nodig. Patiënten, maar ook gezonde mensen.Eerder herkennen van hart- en vaatziekten
Door hart- en vaatziekten eerder te herkennen, kunnen patiënten eerder behandeld worden. Zo kan veel schade voorkomen worden.
4. We stimuleren snelle hulp in noodsituaties als gevolg van acute hart- en vaatziekten.
De Hartstichting zet zich in voor snelle hulp wanneer iedere minuut telt. Het is belangrijk om snel de juiste hulp te bieden bij noodsituaties door 112 te bellen. Bijvoorbeeld bij een beroerte, hartinfarct of hartstilstand. Dit vergroot de overlevingskans en voorkomt dat mensen blijvende beperkingen houden. Zo maken we Nederland hartveiliger.
6-minutenzone
Nederland is het eerste land ter wereld met een landelijk reanimatienetwerkwerk van burgerhulpverleners. Hierdoor kan in heel Nederland binnen 6 minuten worden gestart met reanimeren bij een hartstilstand. De Hartstichting zet zich in voor het behouden en versterken van de 6-minutenzone.
Spoedcursus
Elke dag krijgen zo'n 500 mensen een hartinfarct, hartstilstand of beroerte. Dankzij onze Spoedcursus van 5 minuten leren we mensen de signalen van acute hart- en vaatziekte te herkennen. Hierdoor kunnen zij snel en juist handelen wanneer iedere minuut telt.
Word burgerhulpverlener
Kun jij reanimeren? Word dan burgerhulpverlener en kom in actie bij een hartstilstand in jouw buurt.Leer reanimeren
Zoek een reanimatiecursus bij jou in de buurt en meld je aan. Na afloop weet jij wat je moet doen bij een hartstilstand.Doe de spoedcursus
Veel mensen krijgen te laat hulp bij een beroerte, hartstilstand of hartinfarct. Doe de Spoedcursus en leer binnen 5 minuten wanneer je 112 moet bellen.
Nieuwe strategie: de hoogtepunten in 2 minuten
Kijk de talkshow terug
Donderdag 20 oktober vond de aftrap plaats van de nieuwe strategische periode van de Hartstichting. Dit gebeurde met de talkshow 'Hartzaken' onder leiding van presentator Twan Huys.