Hartstichting.nl wordt geladen

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 200 gram rondkorrelige zilvervliesrijst
  • 500 milliliter magere of halfvolle melk
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 vanillestokje, in de lengte doorgesneden
  • 2 eetlepels custardpoeder of maïzena
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 grote sappige en stevige peren
  • 4 eetlepels gehakte walnoten

Bereiding

De rijst

Doe de rijst, melk, suiker en 750 ml water in een pan. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje. Doe het stokje en de zaadjes in de pan. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur daarna laag. Laat het mengsel ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is. Blijf af en toe roeren.

Klop het custardpoeder met twee eetlepels water. Roer dit door het rijstmengsel. Blijf roeren tot het mengsel kookt. Laat het 2 minuten zachtjes koken tot het mengsel dikker wordt. Neem de pan van het fornuis en dek de bovenkant af met plastic folie.

De peer

Schil de peren en snijd ze in de lengte in dikke plakken. Verhit de honing met de kaneel langzaam in een ondiepe pan. Bak hierin de plakjes peer in porties bij matige temperatuur. Zijn ze bruin en iets zacht? Dan zijn ze klaar. Haal de pan van het fornuis.

Serveren

Verwijder het vanillestokje uit de pan met rijst. Schep de overige inhoud in kommen. Zet de plakjes peer langs de rand van elke kom omhoog. Bestrooi het toetje met walnoten.

Goed om te weten

Dit nagerecht valt buiten de Schijf van Vijf. Het is niet erg om af en toe producten buiten de Schijf van Vijf te eten. Doe dit alleen niet te vaak.