Zout eten
Te veel zout eten, kan een hoge bloeddruk veroorzaken. En een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Probeer daarom zo min mogelijk zout te eten.
Hoeveel zout heb ik nodig?
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig.
Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
Wist je dat...
- 80% van het zout in bewerkte producten zit zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en snacks?
- 20% van het zout zelf toegevoegd wordt bij het koken en aan tafel?
Tips voor minder zout eten
Tips voor het eten van minder zout:
- kijk goed op de verpakking van voedingsmiddelen hoeveel zout of natrium erin zit
- kies voor verse producten
- kies voor smaakmakers zoals verse kruiden en specerijen
Minder zout eten is even wennen. Door creatief te zijn zet je toch al snel smaakvolle gerechten op tafel. Laat niet meteen al het zout weg. Wen stap voor stap aan een minder zoute smaak.
Zo eet je met meer smaak en minder zout
Ontdek hoe je zout vervangt met kruiden.
Downloads
Interessant voor jou
Vetten in vis
Visvetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Het advies is om het verzadigd vet in je voeding zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet.Vezels
Vezels verlagen de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker.Vetten
Vetten heb je nodig. Weten welke vetten goed zijn en welke niet?
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag