Hartoverslagen
Een hartslag valt weleens te vroeg. De slag daarna valt dan wat later. Dit voelt alsof het hart een slag overslaat. Veel mensen hebben hier wel eens last van. Zo’n hartoverslag is meestal onschuldig, maar je kunt er wel van schrikken. Sommige mensen voelen niets van de overslagen. Anderen hebben er veel last van.
Oorzaken
Hartoverslagen hebben vaak geen duidelijke oorzaak. Er zijn wel factoren die overslagen kunnen uitlokken, zoals:
- sterke emotie
- hormonen (rondom de overgang bijvoorbeeld)
- oververmoeidheid of stress
- koffie of cola
- roken
- alcohol en drugs
- gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld luchtwegverwijders bij astma en COPD)
Hartoverslagen komen veel voor en meestal is er niks ergs aan de hand. Soms ontstaan hartoverslagen door een hartritmestoornis of een andere hartaandoening. Ze kunnen ook optreden nadat iemand een hartinfarct heeft gehad.
Tip
Probeer minder alcohol, koffie of cola te drinken. Of probeer stress en vermoeidheid te voorkomen. Kijk of je hierdoor minder last krijgt van hartoverslagen.
Wanneer je huisarts bellen?
Als je hart af en toe overslaat is er meestal geen probleem. Je hoeft je dan geen zorgen te maken. Iedereen heeft er weleens last van.
Afspraak maken met je huisarts
Overleg met je huisarts als je:
- veel last hebt van de overslagen
- bang bent dat er iets mis is
- merkt dat de hartoverslagen steeds vaker voorkomen
Wanneer je regelmatig klachten hebt van hartoverslagen (zonder duidelijke oorzaak) vraag dan of je huisarts je hartritme controleert. De huisarts kan snel horen of er iets mis is of dat het ‘gewone’ hartoverslagen zijn.
Direct contact opnemen met je huisarts
Neem direct contact op met de huisarts als je naast hartoverslagen ook last hebt van:
- pijn op de borst
- kortademigheid
- benauwdheid
- duizeligheid of flauwvallen
- misselijkheid, zweten of bleek zien
Tip: gebruik een klachtendagboek
Houd je klachten een tijdje bij in een dagboek. Noteer bijvoorbeeld wanneer je hartoverslagen hebt. En schrijf op wat je deed toen de hartoverslagen begonnen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld ons gratis klachtendagboek.
Onderzoek bij de huisarts
De huisarts gaat samen met je na of er oorzaken zijn die de hartoverslagen kunnen verklaren. Bijvoorbeeld na het eten of drinken van bepaalde producten. Of door het gebruik van bepaalde medicijnen.
Hartoverslagen zijn te zien op een hartfilmpje (ECG). Maar meestal zijn ze niet steeds aanwezig. De huisarts kan dan voorstellen om je hartritme bij inspanning te meten. Of je krijgt een apparaatje om een aantal weken thuis je hartritme te meten.
Hartoverslagen verminderen
Als de (huis)arts vaststelt dat je hartoverslagen onschuldig zijn, is behandeling niet nodig. Als de hartoverslagen komen door een andere aandoening, moet deze meestal behandeld worden. Houd je veel last van hartoverslagen? Overleg dan met de huisarts of medicijnen nodig zijn.
Leefstijl aanpassen
Soms helpen kleine aanpassingen in de leefstijl om hartoverslagen te verminderen:
- producten die cafeïne bevatten (zoals koffie, thee, cola of energiedrankjes)
- stoppen met roken
- stress vermijden
Interessant voor jou
Gezond leven
Gezond eten, bewegen en ontspannen kan hartoverslagen verminderen. En verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Onze tips helpen je op weg.Hartkloppingen
Iedereen merkt wel eens dat zijn of haar hart sneller klopt dan normaal. Lees hoe dit komt en wat je er aan kunt doen.Normale hartslag
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Lees meer over je normale hartslag.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.