Herseninfarct oorzaak
Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een herseninfarct. Zo kunnen vernauwingen in de halsslagaders een herseninfarct veroorzaken. Lees op deze pagina meer informatie over de oorzaken van een herseninfarct.
Goed om te weten
Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding.
Vernauwingen in de halsslagaders
Een oorzaak van een herseninfarct kunnen vernauwingen in de halsslagaders zijn. Halsslagaders zijn grote bloedvaten waar bloed naar de hersenen stroomt. In de halsslagaders kunnen vernauwingen ontstaan, door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Dit wordt slagaderverkalking genoemd. Door slagaderverkalking ontstaan stolsels die doorschieten naar de hersenen. Deze stolsels kunnen een bloedvat in de hersenen verstoppen en zo een herseninfarct veroorzaken.
Heb je even? Leer een leven redden!
Stolsel uit het hart
Een bloedvat kan ook afgesloten worden door een stolsel dat in het hart is ontstaan. Dit soort stolsels worden onder andere veroorzaakt door hartproblemen, zoals boezemfibrilleren. Vanuit het hart kan een stolsel doorschieten naar de hersenvaten en een bloedvat verstoppen. Dit veroorzaakt een herseninfarct.
Schade aan de kleinste bloedvaatjes
De kleinste bloedvaatjes in de hersenen kunnen beschadigd raken. Dit noemen we cerebral small vessel disease (CSVD). De schade kan leiden tot kleine herseninfarcten. Wat er precies misgaat in deze vaatjes is nog onduidelijk. We weten wel dat een hoge leeftijd en hoge bloeddruk het risico op CSVD verhoogt.
Trombose
Een andere oorzaak van een herseninfarct is een trombose in de aderen van de hersenen. Dit heet ook wel sinustrombose. Dit komt vaker voor bij mensen onder de 50 jaar.
Weinig zuurstof
Een herseninfarct kan soms ontstaan doordat er te weinig bloed naar de hersenen gaat. Dit kan kort na een hartinfarct voorkomen. Let op: dit is zeldzaam.
Interessant voor jou
Behandeling herseninfarct
Snelle behandeling verkleint de kans op blijvende schade. Welke behandeling is er mogelijk?Diagnose beroerte
Met een scan ziet de arts of het bij een beroerte om een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding gaat. Dit is nodig voor de juiste behandeling.Revalidatie na een beroerte
Revalidatie na een beroerte start zo snel mogelijk. In het eerste half jaar is de kans op herstel het grootst.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.