3 weetjes over je hart en de liefde
Liefde bestaat in verschillende vormen. Romantische liefde, maar ook de liefde voor vrienden en familie. Het zorgt voor een gelukkig gevoel én heeft invloed op je gezondheid. Ontdek hier 3 weetjes over de invloed van liefde op je (hart)gezondheid.
1. Een gezonde relatie kan goed zijn voor je hart
Samenzijn met iemand waar je verliefd op bent, kan leiden tot een stabielere, lagere bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van New York naar 60 stellen. Wanneer de verliefde stellen samen waren, nam de bloeddruk af en bleef deze stabieler. De vertrouwdheid van een relatie helpt je lichaam om te ontspannen. Daarom kan het bijdragen aan een stabiele bloeddruk.
Wist jij dat een gezonde relatie de kans op overleven na een hartoperatie kan vergroten? Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Rochester. Dit komt niet alleen doordat een liefdevolle relatie voor ontspanning zorgt. Een goede partner helpt ook met het herkennen van leefstijlproblemen en andere oorzaken van hartproblemen. Bijvoorbeeld ernstig overgewicht (obesitas) en roken.
2. Een gebroken hart bestaat écht
Liefdesverdriet is een zware emotie. Sommige mensen zeggen dat ze ‘doodgaan van verdriet’ of ‘het hart pijn doet van verdriet’. Maar kan liefdesverdriet echt leiden tot een gebroken hart? Het antwoord is ‘ja’. Intens verdriet kan extreme stress veroorzaken.
Het is zeldzaam, maar soms kan het hart die extreme stressreactie niet aan. Dit heet het ‘gebroken hart syndroom’. Het is een vorm van cardiomyopathie die meestal ontstaat na een periode met veel stress. Bij stress komen hormonen vrij, die mogelijk een deel van de hartspier verlammen.
De symptomen lijken op een hartinfarct: hevige pijn op de borst die een tijdje aanhoudt. De tests in het ziekenhuis wijzen ook op een hartinfarct. Maar bij de hartkatheterisatie ziet de arts geen echte vernauwingen. Vaak is er wel een uitstulping (aneurysma) aan de onderkant van de linkerhartkamer te zien. De linkerhartkamer trekt dan tijdelijk niet goed samen.
Het herstel is opvallend snel, namelijk 1 tot 6 weken. Meestal is verdere behandeling niet nodig.
3. Je hart kan geen sprongetje maken
Ken je dat verliefde gevoel? Het lijkt soms alsof je hart een sprongetje maakt! Dit komt doordat je hart sneller klopt door een verandering in de hormoonbalans. Je hart maakt dus niet écht een sprongetje.
Adviseur medische informatie Nienke van der Putten legt uit: "Zie je iemand of denk je aan iemand waarop je verliefd bent? Dan krijgt je lichaam een adrenalinestoot. Je hersenen geven een signaal aan de bijnieren, die dan adrenaline en noradrenaline afgeven. Deze stoffen in het bloed zorgen voor een snellere en sterkere hartslag. Hierdoor kun je sneller gaan ademen en je huid kan roder of klammer worden."
Dus… heeft liefde een positieve invloed op je hart?
Het antwoord is geen simpele 'ja' of 'nee'. Het hangt af van hoe je relatie eruitziet. Dit kan namelijk verschillende invloeden hebben op je gezondheid.
Adviseur medische informatie Nienke van der Putten: "Je hart kan een adrenalinestoot door verliefdheid als stress zien. Relatieproblemen zorgen natuurlijk ook voor stress. Te lang en te veel stress is niet goed voor je hart. Verbondenheid, knuffelen en intimiteit wel. Want daarbij komt het stofje oxytocine vrij. Dat geeft een gelukkig gevoel en verlaagt stress. En dat is juist wél goed voor je hart."
Interessant voor jou
Quiz: ken jij deze weetjes over het hart?
Ben jij gek op feiten en quizzen? Test hier of je deze 7 wonderlijke weetjes over het hart kent.Omgaan met emoties
Iedereen is weleens bang, verdrietig of onzeker. Probeer hier samen met anderen over te praten. Ontdek onze tips om beter om te gaan met je emoties.8 feiten over jouw hart
Het hart is een belangrijk deel van je lichaam. Wil je meer weten over het hart? Wij hebben 8 interessante feiten voor je op een rij gezet.