Lage hartslag
In rust ligt de hartslag van een volwassene meestal tussen de 60 en 100. Een lagere hartslag is niet altijd erg. Soms is je hartslag van nature lager of past het lichaam zich aan omdat je veel sport.
De medische term voor een lage hartslag is bradycardie. De hartslag is dan lager dan 60 slagen per minuut.
Je hartslag past zich aan
Je hartslag past zich steeds aan. De hartslag verschilt per persoon en hangt af van wat je aan het doen bent. Bij inspanning, opwinding of angst loopt de hartslag op en zakt daarna weer terug.
Tijdens je slaap is je hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut. Dit komt omdat je organen en spieren dan weinig zuurstof nodig hebben.
Lage hartslag bij sporters
Sporters met een goede conditie hebben vaak een lage hartslag in rust. Door training is hun hart meer gespierd en pompt het krachtiger. Daardoor werkt het efficiënter en hoeft het minder vaak samen te trekken. Voor hen is een hartslag onder de 60 geen enkel probleem. Dit wordt ook wel een sportershart genoemd.
Geen sporter, toch lage hartslag
Ook als je niet intensief sport, kan een lage hartslag in rust normaal zijn. Heb je een lage hartslag, maar heb je geen klachten? Dan is de hartslag waarschijnlijk normaal voor jou. Je hoeft hiermee niet naar de huisarts.
Klachten bij lage hartslag
Een lage hartslag is meestal niet gevaarlijk. De meeste mensen hebben geen klachten. Het gaat erom dat je hart genoeg bloed rondpompt. Als dit niet lukt, krijgen je hersenen te weinig bloed en zuurstof. Er kunnen dan klachten ontstaan, zoals:
- duizeligheid
- flauwvallen
- vermoeidheid
- minder goed concentreren
- geheugenproblemen
Tip!
Maak je je zorgen over je hartslag, maar heb je geen klachten? Overleg het dan een keer met je huisarts.
Interessant voor jou
Normale hartslag
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Lees meer over een normale hartslag en hoe deze zich aanpast.Hartslag meten
Er zijn verschillende manieren om de hartslag te meten. Tel zelf je hartslag of gebruik een hartslagmeter.Hartoverslagen
Een hartslag valt wel eens te vroeg. Dit voelt alsof het hart een slag overslaat. Lees hoe dit komt en of het kwaad kan.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag