Palliatieve zorg bij hartfalen
Hartfalen is meestal niet te genezen. Worden de klachten erger en geeft behandeling niet voldoende verbetering? Dan is er zorg nodig die je helpt zo goed mogelijk om te gaan met je klachten. We noemen dit palliatieve zorg.
Wat is palliatieve zorg?
Palliatieve zorg kan er niet voor zorgen dat je beter wordt. Het kan er wel voor zorgen dat je leven zo fijn en goed mogelijk blijft, ondanks je ziekte. Bij palliatieve zorg wordt heel goed gekeken naar wat jij nodig hebt en wat jouw wensen zijn. En er wordt rekening gehouden met de wensen van mensen in je omgeving. De personen die je helpen en die van je houden. Palliatieve zorg wordt vaak gegeven als de klachten erger worden en medicijnen niet helpen.
Klachten hartfalen
Aan welke klachten moet je denken bij hartfalen? Deze kunnen heel verschillend zijn. Vermoeidheid, benauwdheid en vocht vasthouden komen veel voor. Wordt hartfalen erger, dan komen daar vaak klachten bij. Denk aan: pijn, angst en verward of somber zijn. Palliatieve zorg heeft aandacht voor al die klachten.
Netwerk palliatieve zorg
Je kunt palliatieve zorg krijgen van verschillende zorgverleners. Als het nodig is, vragen zij hulp van experts of van een palliatief team. Elk ziekenhuis heeft een palliatief team.
Zorgverleners die een rol spelen bij palliatieve zorg zijn:
- hartfalenverpleegkundige, verpleegkundig specialist of physician assistant;
- cardioloog;
- huisarts;
- specialist ouderengeneeskunde;
- psycholoog, maatschappelijk werker of geestelijk verzorger;
- verzorgende van de thuiszorg;
- apotheker;
- fysiotherapeut.
De zorg is gericht op wat jij belangrijk vindt in het leven en wat jij nodig hebt. Het is belangrijk dat je dit ook vertelt aan je zorgverlener.
Praten over wat jij wilt
Praten over wat er moet gebeuren als het slechter met je gaat, is niet altijd makkelijk. Dat geldt voor iedereen. Voor jezelf, voor de mensen die van je houden, en ook voor je arts. Toch is het belangrijk om vooraf te praten over de laatste periode en het einde van je leven. Bespreek wat je verwacht en wat je wilt.
Vooruit plannen welke zorg nodig is
Vooraf bespreken met je (huis)arts welke zorg jij wilt krijgen in de laatste periode van je leven, noemen zorgverleners ook wel eens 'proactieve zorgplanning'. Als jouw zorgverlener weet wat voor jou belangrijk is, kan hij of zij de zorg geven die bij jou past.
Op de website Overpalliatievezorg lees je meer over de betekenis van palliatieve zorg en de keuzes in de laatste levensfase.
Interessant voor jou
Hartfalen: veel mensen weten niet dat ze het hebben
Hartfalen is een ernstige ziekte die veel voorkomt, vooral bij mensen boven de 60 jaar. Hoe je de ziekte bijtijds herkend? Lees er alles over.Onderzoek naar hartfalen
Artsen en wetenschappers zoeken naar oplossingen om hartfalen eerder op te sporen en beter te behandelen. Lees er alles over op deze pagina.Oorzaken hartfalen
Er zijn verschillende oorzaken van hartfalen. Van een hartinfarct tot hoge bloeddruk; op deze pagina leggen we uit wat de mogelijke oorzaken zijn.