Hartstichting.nl wordt geladen

Wat is CPVT?

CPVT is een zeldzame erfelijke hartritmestoornis. Het hart ziet er normaal uit, maar het is gevoeliger voor stresshormonen. Deze stresshormonen komen bijvoorbeeld vrij tijdens het sporten, door stress of door emoties. Dit kan zorgen voor een storing in de elektrische prikkels van het hart. Hierdoor kunnen hartritmestoornissen in de hartkamers ontstaan.  

Symptomen van CPVT

Mensen met CPVT hebben in rust meestal geen symptomen. De klachten ontstaan bijna altijd bij inspanning, stress, heftige emoties of een combinatie daarvan. Iemand wordt dan duizelig of verliest het bewustzijn (flauwvallen). In het ergste geval overlijdt iemand plotseling. Meestal krijgen mensen met CPVT de eerste klachten als zij kinderen zijn.

Erfelijkheid

CPVT is een erfelijke aandoening. Dit betekent dat de aanleg voor de aandoening komt door veranderingen in het DNA. De aanleg wordt dan doorgegeven in de familie. Niet iedereen die de erfelijke aanleg heeft voor CPVT, heeft ook echt klachten. Het verschilt ook hoe ernstig de klachten zijn. 

Erfelijke aanleg kan vastgesteld worden met een erfelijkheidsonderzoek. Als je de aanleg hebt, is de kans 50% dat je dit doorgeeft aan je kinderen. Heb je aanleg voor CPVT en een kinderwens? Bespreek dit dan met je arts.

Diagnose

De arts kan verschillende onderzoeken doen om de diagnose CPVT te stellen. Bijvoorbeeld een: 

In rust ziet het hartfilmpje er normaal uit. Daarom wordt er vaak een inspanningsonderzoek gedaan. Soms is er een langer onderzoek van het hartritme nodig, zoals een Holteronderzoek.

Behandeling van CPVT

Het is (nog) niet mogelijk om CPVT te genezen. De behandeling bestaat bijna altijd uit medicijnen. Dit zijn vaak bètablokkers, maar soms ook andere medicijnen. Soms krijgen mensen met CPVT een ICD

Leefregels

Mensen met CPVT kunnen leefregels krijgen van de cardioloog. Bijvoorbeeld om stress te verminderen en geen hele zware inspanningen te doen.

Lees meer informatie over CPVT.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.