Lange-QT-syndroom
Lange QT-syndroom (LQTS) is een erfelijke hartritmestoornis. Soms wordt dit ook het Romano-Wardsyndroom genoemd. LQTS is een zeldzame aandoening. De overdracht van elektrische prikkels over de hartspier is verstoord.
LQTS kan verschillende gevolgen hebben. Sommige mensen hebben er geen last van. Bij anderen leidt de aandoening tot gevaarlijke hartritmestoornissen.
Soorten LQTS
Er zijn 12 soorten LQTS. Deze worden aangeduid met een cijfer, dus je hebt LQTS1 tot en met LQTS12. Elk subtype wordt veroorzaakt door een afwijking in een ander gen. Subtype 1, 2 en 3 komen het meest voor.
Symptomen LQTS
Typische symptomen van LQTS zijn:
- hartkloppingen
- duizeligheid
- flauwvallen
Iemand kan plotseling flauwvallen en een paar minuten bewusteloos zijn. Soms gaat de patiënt om zich heen slaan of heeft hij last van incontinentie. LQTS wordt daarom weleens verward met epilepsie.
De symptomen van LQTS zijn vaak al tijdens de jeugd aanwezig. Op welke leeftijd iemand voor het eerst klachten krijgt, verschilt per subtype. Niet iedereen krijgt klachten.
Extra kans op een aanval
Bij inspanning, heftige emoties, schrikken of stress treden de klachten sneller op. Per subtype is er verschil in uitlokkende prikkels, zoals:
- type 1 openbaart zich vaak bij een duik in koud water of zware inspanning
- type 2 bij een sterke emotie of een onverwacht hard geluid
- type 3 ontstaat juist vaak in rust, bijvoorbeeld tijdens de slaap
Behandeling LQTS
LQTS is niet te genezen. Behandeling vermindert de kans op ernstige hartritmestoornissen. Mogelijke behandelingen zijn:
- bètablokkers om te voorkomen dat het hart op hol slaat
- pacemaker of ICD
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening en van het type LQTS. Verder is het belangrijk dat patiënten geen medicijnen gebruiken die de QT-tijd kunnen verlengen.
Gevolgen
Wanneer het hartritme ernstig verstoord is, kan LQTS leiden tot een torsade de pointes. Torsades de pointes betekent het omdraaien van toppen. Dit kan leiden tot ernstige ritmestoornissen in de kamers: ventrikeltachycardie of ventrikelfibrilleren. In het meest ernstige geval kan dit leiden tot plotseling overlijden.
Kun jij reanimeren?
Interessant voor jou
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.