Aantal nieuwe hart- en vaatpatiënten halveren met landelijke agenda
Het aantal nieuwe hart- en vaatpatiënten is de komende jaren te halveren, maar dit lukt alleen als goede zorg voor iedereen toegankelijk en beschikbaar is. Dat is nu niet het geval, zo stelt de Hartstichting vandaag bij de presentatie van haar hart- en vaatagenda.
Ruim tienduizend stemmen
“Een onheilspellende uitkomst”, zegt Hans Snijder, directeur van Hartstichting. “Vooral omdat we weten dat hart- en vaatziekten zorgt voor de meeste ziekenhuisopnamen en de tweede doodsoorzaak is.”
De hart- en vaatagenda kwam tot stand na uitvoerig onderzoek, vele gesprekken en uiteindelijk een stemming door patiënten, zorgprofessionals, wetenschappers, beleidsmakers en donateurs. In totaal brachten ruim tienduizend mensen hun stem uit. Het merendeel benadrukte het belang van betere en snellere beschikbaarheid van goede en passende zorg.
Zorg voor iedereen toegankelijk
Volgens Snijder moet deze landelijke hart- en vaatagenda bijdragen aan oplossingen zodat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft en de toenemende gezondheidskloof moet verkleinen. Snijder: “Dat kunnen we als Hartstichting niet alleen, daar hebben we de zorg, de overheid én de markt keihard bij nodig. Deze partijen zullen nadrukkelijker moeten sturen op een gezonde omgeving, gelijke gezondheidskansen en goede zorg op maat voor iedereen.”
De hart- en vaatagenda werd overhandigd aan Jet Bussemaker, hoogleraar Beleid, wetenschap en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg. Bussemaker sprak haar bezorgdheid uit over de toegankelijkheid van de zorg voor iedereen. "Belangrijk dus dat dit ook een onderdeel is van de hart- en vaatagenda", aldus Bussenmaker. "Laten we met alle partijen zorgen dat we dit met elkaar voor elkaar krijgen, niet vanaf morgen, maar we beginnen hier nu mee", aldus Bussemaker.