Hartstichting.nl wordt geladen

Zwangerschapsvergiftiging is een van meest voorkomende complicaties tijdens de zwangerschap. Het zorgt voor een te hoge bloeddruk, klachten bij de moeder en gevaar voor het kind. Intussen is bekend dat vrouwen met zwangerschapsvergiftiging ook een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Maar welke vrouwen er precies risico lopen is niet bekend.

Individueel risico inschatten

Dr. Chahinda Ghossein-Doha wil per persoon inschatten hoe groot het risico is dat diegene op latere leeftijd hart- en vaatziekten krijgt. “Ik zie zwangerschap als een soort stresstest van het lichaam", legt Ghossein-Doha uit. “In korte tijd wordt de placenta gevormd. Een compleet nieuw orgaan vol bloedvaten. Daarnaast moet het hart van de moeder harder werken. Het vraagt veel van het lichaam. Ik denk dat deze stresstest een soort kijkje in de toekomst geeft. Dat als er in die periode problemen zijn, dit het risico voor het ontstaan van latere hart- en vaatziekten kan onthullen.”

Placenta's vergelijken

Om het risico in te schatten focust Ghossein-Doha zich op de placenta. Ten eerste gaat ze op zoek naar verschillen in de placentabloedvaten van vrouwen met en zonder zwangerschapsvergiftiging. Vervolgens gaat ze deze verschillen koppelen aan de gezondheidsgegevens van de vrouwen van wie de placenta’s waren. Krijgen de vrouwen met afwijkende vaten ook echt vaker hart- en vaatziekten? Hiervoor gebruikt ze gegevens van vrouwen die tot wel 25 jaar na hun zwangerschap gevolgd zijn. Ze wil daarmee uitzoeken met welke specifieke gegevens van de placentabloedvaten ze het ontwikkelen van hart- en vaatziekten kan voorspellen.

Nieuw medicijn testen

Tot slot gaat Ghossein-Doha onderzoeken of een nieuw medicijn, de zogenaamde SGLT2-remmer, het hogere risico op hart- en vaatziekten bij deze vrouwen kan verlagen. Ghossein-Doha: “Ik wil vrouwen met zwangerschapsvergiftiging dit medicijn al snel na de zwangerschap geven om hopelijk daarmee het risico op hart- en vaatziekten in de toekomst te verlagen.”

Talkshow Hartzaken

Ghossein-Doha vertelt hier over hart- en vaatziekten bij vrouwen. Decennia werden vrouwen in onderzoek en behandeling van hart- en vaatzieken namelijk gezien als een kleine man. Met als gevolg dat ook jarenlang hartklachten bij vrouwen niet of te laat werden herkend, of zelfs niet serieus werden genomen. Is dit nu eigenlijk wel verbeterd?
Hartzaken_Chahinda