Hartstichting.nl wordt geladen

Ze zijn de eersten die een link gaan leggen tussen de gezondheid van de bloedvaten in de placenta en de hart- en vaatgezondheid van vrouwen tot 30 jaar later. Het onderzoek van het Maastricht UMC+, het Erasmus MC, Radboudumc en de Universiteit van Bristol moet leiden tot een test die simpel hart- en vaatziekten kan voorspellen. De Hartstichting financiert het onderzoek samen met de Britse Hartstichting.

Risicofactoren

Vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap of zwangerschapsvergiftiging hebben meer kans op hart- en vaatziekten in hun latere leven dan vrouwen zonder deze problemen. Ook vrouwen die baby’s kregen die te klein of te licht waren bij de geboorte of die te vroeg geboren werden, lopen later meer kans op hart- en vaatziekten. Bij 5-10% van de zwangerschappen treden dit soort problemen op. Als de placenta niet goed doorbloed is, komen vaker risicofactoren voor hart- en vaatziekten voor. Zo’n slecht doorbloede placenta komt ook weer vaker voor bij vrouwen met zwangerschapsproblemen. Het is niet bekend of vrouwen met een slecht doorbloedde placenta ook daadwerkelijk een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten.

Schat aan informatie

De onderzoekers gaan bestuderen of je dit risico kan bepalen aan de hand van de placenta en hartonderzoeken. Normaal gesproken wordt de placenta weggegooid na de geboorte van een baby, maar dit 'extra orgaan' levert waarschijnlijk een schat aan informatie op over de toekomstige hartgezondheid van een vrouw. De onderzoekers gaan placenta’s van verschillende groepen vrouwen bestuderen die zijn bewaard. Deze vrouwen zijn heel lang gevolgd: vanaf de periode voordat ze zwanger werden tot zelfs 25 jaar na de geboorte van hun kind. In die periode zijn allerlei gegevens over de gezondheid van hun bloedvaten en hun hart en allerlei risicofactoren voor hart- en vaatziekten verzameld. Ook gaan ze nieuwe placenta’s verzamelen en met een nieuwe, gedetailleerde CT-scan de bloedvaten van het hart bekijken.

Test

Het onderzoek zal hopelijk leiden tot een test die beter kan voorspellen of een zwangere vrouw later hart- en vaatziekten zal krijgen. Vrouwen zijn gemiddeld 30 jaar tijdens hun eerste zwangerschap. Als zo’n test uitwijst dat een vrouw een sterk verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten, dan zou zij al op jonge leeftijd haar leefstijl kunnen aanpassen of medicijnen kunnen innemen om deze ziekten te voorkomen. Ook zouden artsen al eerder slagaderverkalking in de kransslagaders kunnen opsporen met een CT-scan van het hart.

Over het placenta onderzoek

Radioloog Casper Mihl en cardioloog in opleiding Chahinda Ghossein-Doha van het Maastricht UMC+ en Erasmus MC coördineren het onderzoek, waarvoor zij € 500.000 toegekend kregen.

Voor het onderzoek zijn placenta’s nodig. Voor informatie over het doneren van placenta's kan contact worden opgenomen via: [email protected]

Onderzoekers van het Maastricht UMC+, Erasmus MC en Radboudumc voeren dit project uit samen met onderzoekers van de Universiteit van Bristol.