Klok verzetten: dit doen de zomertijd en wintertijd met je hart
Heb je slecht geslapen? Je bent niet de enige! De klok is namelijk weer verzet. Veel mensen slapen slechter als de zomertijd of wintertijd ingaat. Slecht slapen hangt samen met hart- en vaatziekten. Maar hebben de zomertijd en wintertijd ook invloed op je hart? Dat ontdek je op deze pagina, net als handige tips om beter te slapen!
Je biologische klok
Je lichaam heeft een soort natuurlijke wekker: een biologische klok. Deze vertelt je wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden. Het verzetten van de klok verstoort je biologische klok. Bij de overgang naar de wintertijd heb je hier minder last van. De wintertijd lijkt namelijk meer op je biologische klok. De zomertijd verschilt meer met je biologische klok.
Meer hartinfarcten in de zomertijd?
Rond deze tijd hoor je veel in het nieuws over de klok verzetten en je gezondheid. Bijvoorbeeld dat meer mensen een hartinfarct krijgen na het ingaan van de zomertijd. Sommige onderzoeken in het buitenland hebben dat bewezen. Nederlandse onderzoekers zien dit niet terug. Het is dus lastig te zeggen of de zomertijd en hartinfarcten samenhangen. Hier is meer onderzoek voor nodig.
Slaap en je hart
We weten wél dat de zomertijd en wintertijd invloed hebben op je slaap. Gezonde slaap is goed voor je hart. Het is niet alleen belangrijk hoelang je slaapt, maar ook hoe goed je slaapt. Word je uitgerust wakker? Dan weet je dat je goed hebt geslapen.
3 tips voor goede slaap
Met deze tips slaap je beter bij het verzetten van de klok.
1. Zorg dat het donker is
Wanneer de zomertijd ingaat, is het ’s avonds langer licht. Dit kan je slaapritme verstoren. Zorg daarom voor minder licht in de avond. Bijvoorbeeld door een half uur voor je gaat slapen je lampen te dimmen. Leg ook 1 tot 2 uur voor het slapen je apparaten met beeldscherm weg. Zo word je slaperig en val je sneller in slaap.
2. Verzet de klok in stapjes
Wil je voorkomen dat je slechter slaapt als de zomertijd of wintertijd ingaat? Begin dan eerder met het verzetten van de klok. Verzet ‘m elke week een kwartier en begin 4 weken van tevoren. Zo kom je op de nieuwe tijd uit en hoeft je lichaam minder te wennen.
3. Beweeg voldoende
In de zomer is het ’s avonds langer licht. Een mooi moment om meer te bewegen, bijvoorbeeld wandelen of sporten! Als je overdag voldoende beweegt, slaap je ’s nachts beter. Bewegen is ook nog eens goed voor je hart. Zorg daarom dat je elke dag 30 minuten beweegt.
Interessant voor jou
Tips om te slapen
Kun jij wat meer slaaptips gebruiken? Neem een kijkje op deze pagina.8 feitjes over je hart
Wil jij meer ontdekken over je hart? Op deze pagina hebben we 8 leuke feiten verzameld!5x bewegen in de buitenlucht
Lekker naar buiten om meer te bewegen? Bekijk deze 5 manieren waar je zelf niet op was gekomen!
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.