Regels, procedures en gedragscodes
Goede doelen organisaties dragen een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Iedere euro die wij ontvangen wordt zorgvuldig uitgegeven. De Hartstichting vertrouwt haar medewerkers, vrijwilligers, samenwerkingspartners en andere vertegenwoordigers van haar organisatie op hun integriteit. Desondanks willen wij het graag weten als iemand zich niet houdt aan de richtlijnen, zodat we er iets aan kunnen doen.
Integriteit, misstanden en klachtenregeling
Gedragscode, klokkenluidersprotocol, samenwerking bedrijven
Voor alle medewerkers van de Hartstichting is de gedragscode in het Personeelshandboek bindend. De Hartstichting heeft ook een klokkenluidersprotocol. Daarnaast hebben we in een gedragscode afspraken vastgelegd die in acht worden genomen bij de samenwerking met bedrijven.
Meldpunt integriteit
Is er sprake van misstanden* op het gebied van integriteit? Dan kun je daar rechtstreeks en vertrouwelijk melding van maken bij de voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hartstichting, Frank de Grave. Stuur daarvoor een e-mail naar [email protected]. Jouw melding wordt officieel geregistreerd en wordt vertrouwelijk behandeld. Binnen twee weken krijgt je bericht of jouw klacht in behandeling wordt genomen.
*Voorbeelden van misstanden op het gebied van integriteit zijn:
- strafbare feiten zoals diefstal, verduistering, fraude en corruptie;
- misbruik van bevoegdheden;
- manipulatie van of misbruik van (de toegang tot) informatie;
- belangenverstrengeling;
- strafbare misdragingen buiten werktijd;
- verspilling en misbruik van eigendommen;
- seksuele en niet-seksuele intimidatie (zoals lichamelijke aanraking, verbale en non-verbale bedreiging, seksistische opmerkingen);
- discriminatie (op basis van huidskleur, sociaal-culturele achtergrond, man-vrouw, geaardheid, leeftijd).
Statuten
De statuten vormen een belangrijk document voor de Hartstichting. In de statuten zijn de taken en bevoegdheden van de directie en de Raad van Toezicht van Hartstichting vastgelegd.