Tips voor het kopen van een AED
Wil jij een AED aanschaffen? Bekijk waar je op moet letten bij het kopen, ophangen en beheren van een AED.
Je kunt een AED zelf kopen. Maar het kan ook een goed idee zijn om dit samen met je buurt te doen. Je kunt organisaties vragen bij te dragen aan de kosten, zoals de gemeente, bedrijven in de buurt of serviceclubs zoals de Rotary of Lions.
Mist jouw buurt nog een AED?
In sommige woonwijken zijn te weinig AED’s dag en nacht bereikbaar. Bekijk op onze kaart waar dringend AED's nodig zijn.
Waar op letten bij aanschaf?
Er zijn verschillende soorten AED's. Het is belangrijk dat een AED die buiten hangt bij alle weertypen (regen, warmte, stof) goed werkt. Let op de onderstaande punten of vraag dit na bij de leverancier:
- Hoe goed kan de AED tegen weersinvloeden? Let op de IP-waarde. Hoe hoger, hoe beter de AED tegen alle weertypen kan. We raden aan minimaal IP44 voor de AED en IP54 voor de buitenkast of combi-IP-waarde van minimaal 54.
- Geeft je AED instructies in meer talen en is dit een prettige manier?
- Hoe krijg je bericht als er iets mis is met de AED? Dit kan via een licht- of geluidssignaal of via je telefoon.
- Wat is de garantie en levensduur?
Dit is misschien interessant voor jou!
Misschien kom je in aanmerking voor een AED via de Saving Lives Foundation. De voorwaarden zijn onder andere dat je AED dag en nacht beschikbaar is en aangemeld is bij HartslagNu.
Ophangen van je AED
Een AED is medisch apparaat en moet goed beschermd in een kast worden opgehangen. Hang de AED bij voorkeur buiten op. Zo is hij goed bereikbaar voor de hele buurt.
Aandachtspunten:
- Elektriciteit: de buitenkast heeft elektriciteit nodig voor het verlichten en verwarmen van de AED.
- Slot: zonder slot kan je AED het snelst worden ingezet bij een hartstilstand. Wil je per se een slot? Kies dan een pincodeslot. Hangsloten kunnen namelijk gaan roesten of bevriezen en kunnen dan niet snel meer openen.
Aanmelden AED
Heb je een AED gekocht en opgehangen?
- Meld de AED aan bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu om levens te kunnen redden in de hele buurt.
- Zorg dat er een duidelijke beheerder van de AED is. Diegene zorgt voor de gegevens in het oproepsysteem en het regelmatig checken van de AED.
Interessant voor jou
Wat is een burgerhulpverlener?
Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Je krijgt een oproep bij een hartstilstand in de buurt.Word burgerhulpverlener
Kun jij reanimeren? Word dan burgerhulpverlener en kom in actie bij een hartstilstand in jouw buurt.Help mee bij het aanmelden van AED's
Ken jij plekken in je buurt waar een AED hangt? Vraag de eigenaar of deze al aangemeld is bij het oproepsysteem reanimatie.