Hoog cholesterol
Een hoog cholesterol kan hart- en vaatziekten veroorzaken, zoals een beroerte en hartinfarct. Het is dus belangrijk om je cholesterol in balans te houden. Ontdek op deze pagina wanneer je cholesterol te hoog is en wat de gevolgen kunnen zijn.
Wanneer is je cholesterol te hoog?
Je cholesterol is te hoog als het totaal cholesterol hoger is dan 5:
Totaal cholesterol in mmol/l | Wat betekent dit? |
---|---|
5 tot 6,5 | Je cholesterol is licht verhoogd |
6,5 tot 8 | Je cholesterol is verhoogd |
8 of hoger | Je cholesterol is sterk verhoogd |
Je cholesterol is ook te hoog wanneer de LDL-waarde hoger is dan 3.
Wat zijn de symptomen van hoog cholesterol?
Bij een hoog cholesterol heb je geen klachten. Het is wel belangrijk dat je hier iets mee doet. Een hoog cholesterol zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten dichtslibben. Dit kan een hartinfarct of beroerte veroorzaken. Laat je cholesterol daarom meten.
Soms zijn er symptomen bij een heel hoog cholesterol. Bijvoorbeeld gele bobbeltjes rond de oogleden of verdikkingen op de pezen. Dit komt vooral voor bij mensen met Familiaire Hypercholesterolemie. Dit is een erfelijke vorm van hoog cholesterol.
Meer over hoog cholesterol?
Wat zijn de oorzaken van een hoog cholesterol?
Hoog cholesterol kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld:
- te veel verzadigd vet in voeding;
- overgewicht;
- te weinig beweging;
- diabetes;
- langzaam werkende schildklier;
- erfelijke aanleg.
Je lichaam heeft cholesterol nodig. Je lever maakt de hoeveelheid aan die je nodig hebt. Soms raakt het systeem uit balans. Er wordt dan te veel cholesterol aangemaakt. Of er wordt te weinig cholesterol uit het bloed verwijderd.
Adviezen bij een hoog cholesterol
Gezonder leven helpt om je cholesterol te verlagen. Zorg daarom dat je gezond eet en voldoende beweegt. Probeer ook om te stoppen met roken en het drinken van alcohol. Genoeg slaap en ontspanning helpen ook om je cholesterol te verlagen.
Gevolgen hoog cholesterol
Hoog cholesterol kan zorgen voor slagaderverkalking. Hierbij blijven cholesteroldeeltjes en andere vettige stoffen kleven aan beschadigingen in de slagaderwanden. Zo ontstaan verdikkingen, waardoor de slagaders steeds nauwer worden. Zo'n verdikking wordt plaque genoemd.
Plaque
Langs een plaque kan minder bloed stromen. Hierdoor krijgen organen, zoals je hart, minder zuurstof. Een plaque kan ook scheuren, waardoor een bloedprop ontstaat. De bloedprop kan een bloedvat afsluiten of meegevoerd worden en later blijven steken. Hierdoor wordt de bloedtoevoer afgesloten. Het weefsel erachter krijgt geen zuurstof meer en sterft af.
Slagaderverkalking
Slagaderverkalking is de grootste oorzaak van hart- en vaatziekten. De gevolgen van slagaderverkalking hangen af van welk bloedvat wordt afgesloten. Bijvoorbeeld:
- angina pectoris of een hartinfarct bij een vernauwing in de kransslagaders.
- een herseninfarct of TIA (beroerte) bij een vernauwing in de hersenvaten of halsslagaders.
- etalagebenen bij een vernauwing van een beenslagader.
- een vernauwing van een nierslagader.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag.
Belangrijk: op donderdag 25 juli, donderdag 1 augustus en dinsdag 6 augustus zijn de voorlichters telefonisch niet bereikbaar.