Hilal (31) na haar herseninfarct: “Gelukkig heeft mijn collega direct gehandeld”
In 2021 werd Hilal getroffen door een herseninfarct. Ze was toen pas 29 jaar oud. Gelukkig had haar collega snel door dat er iets niet goed was en belde zij 112. Jaren later heeft Hilal nog steeds te maken met de gevolgen. “Mijn toekomst is onzeker, maar ik geniet van het moment en durf weer te dromen”.
Er klopt iets niet
“Het was eind juni 2021. Ik kwam ‘s ochtends aan op school en zou met mijn kleuterklas op schoolreis gaan. Ik voelde me wel wat opgejaagd en duizelig en merkte dat ik trilde. Toch had ik geen idee wat er aan de hand was. Toen ik opstond, liep ik tegen een pilaar aan. Een collega vond dit vreemd en hielp me om te gaan liggen. Toen een andere collega bij me kwam, merkte ik dat ik haar maar half zag. Dit bleef ik steeds herhalen. Ook had ik barstende hoofdpijn, het voelde alsof ik flauw ging vallen.”
Snelle hulp
“Het was vlak voordat de schoolbel zou gaan, dus mijn collega’s zaten in de teamkamer. De directie heeft gelijk een ambulance gebeld, die snel ter plaatse was. De ambulancebroeders dachten eerst aan migraine. Ik kon alle tests goed uitvoeren, zoals woorden nazeggen. Ook voelde ik mijn hele lichaam nog en was ik de hele tijd bij bewustzijn. Wel bleef ik herhalen dat ik maar de helft zag. Ze besloten daarom mijn zicht te testen. Er was geen verbetering en dit was een zorgwekkend signaal. Daarom besloot het ambulancepersoneel om me naar de spoedeisende hulp te brengen.
Behandeld via trombolyse
“In het ziekenhuis werd ik onderzocht door een neuroloog. De uitslag was niet goed. Het bleek dat ik een herseninfarct had en dat mijn hersenen beschadigd waren. Eigenlijk wist ik niet wat een herseninfarct precies was. Ik keek naar mijn familie en zag dat ze huilden. Hierdoor begreep ik dat het ernstig was. De neuroloog vroeg om mijn toestemming voor de behandeling met trombolyse.”
Heb je even? Leer een leven redden!
Medicijnen
“Na 3 nachten in het ziekenhuis mocht ik naar huis. Ik kreeg voor de zekerheid tabletten voor mijn cholesterol. Met de cholesterol tabletten ben ik sinds kort gestopt. Wel worden mijn cholesterolwaarden om de 3 maanden gecontroleerd. Een hoog cholesterol kan namelijk een beroerte veroorzaken. Wel moet ik de rest van mijn leven bloedverdunners slikken. Omdat ik jong ben heeft Young Stroke Care grondig bloedonderzoek gedaan. Hier is niets uit gekomen.
Aangeboren hartafwijking
“Een half jaar na het herseninfarct werd mijn hart onderzocht. Ze ontdekten een klein gaatje, een mogelijke oorzaak. Ze noemen dit Persisterend Foramen Ovale (PFO), een aangeboren hartafwijking. Hierdoor kan een bloedpropje doorschieten naar het hoofd. Om de kans op een beroerte te verlagen, hebben ze het gaatje dicht gemaakt.
Revalidatie
“Het herstel na een herseninfarct is heel belangrijk. Na 3 maanden werd ik opgeroepen voor de revalidatie in het ziekenhuis. Daar ben ik geholpen door een ergotherapeut, psycholoog en een maatschappelijk werker. Toen leerde ik eigenlijk pas wat ik had. Ik leerde mijn lichaam opnieuw kennen en kreeg veel informatie over wat me is overkomen. Ook leerde ik manieren om met mijn nieuwe beperkingen om te gaan. Het was een belangrijk maar heel intensief traject.”
Herseninfarct of beroerte?
Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding.
Gevolgen
"De gevolgen van het herseninfarct hebben een grote impact op mijn leven. Jaren later ben ik nog steeds afhankelijk van anderen.”
Visuele gevolgen
“Ik kan bijvoorbeeld niet alleen naar buiten. Twee gedeeltes van mijn hersenen zijn beschadigd door het herseninfarct. Hierdoor zie ik maar voor de helft.”
Snel overprikkeld
“Door geuren, geluiden en emoties kan ik overprikkeld raken. Ook een simpel gesprek kan voor veel prikkels zorgen. Ik krijg dan veel informatie en moet luisteren, verwerken én reageren. Als ik echt overprikkeld ben, kan ik niks meer. Dan ga ik in een donkere kamer liggen tot het beter gaat. Ik probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat dat gebeurt.”
Ander leven
“Al met al ben ik blij dat ik op tijd in het ziekenhuis was. Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als mijn collega niet zo goed had gehandeld. Toch heb ik een heel ander leven gekregen. Door het herseninfarct heb ik opnieuw moeten leren wat ik wel en niet kan. Ook heb ik geleerd om mijn grenzen aan te geven."
Optimistisch voor de toekomst
“De onzichtbare gevolgen van een herseninfarct worden enorm onderschat. Ook door mijzelf. In het begin was ik té optimistisch en hoopte ik mijn oude leven weer op te pakken. Ik ben nog steeds optimistisch, maar op een andere manier. Ik heb me neergelegd bij wat me is overkomen en heb mijn dromen aangepast. Mijn werk als kleuterjuf kan ik niet meer doen. Toch probeer ik mijn leven zinvol in te vullen en er het beste van te maken. Ik heb verschillende hobby's uitgeprobeerd, waaronder pottenbakken.”
Hillspottery
Een kennis had haar eigen pottenbakkerij en bood Hilal aan om een keer samen te kleien. Dat werkte therapeutisch. Ze kon alles even vergeten en kreeg er ook veel energie van. Haar echtgenoot en vrienden besloten haar een cadeau te geven: een eigen draaischijf. Haar prachtige creaties deelt ze op haar Instagram kanaal.
Meer aandacht voor hersenletsel
“Hopelijk komt er in de toekomst een behandeling die wel aanslaat. Ook hoop ik dat er meer aandacht komt voor hersenletsel en de (onzichtbare) gevolgen ervan.”
Interessant voor jou
Melissa's moeder kreeg een beroerte: "Haar mond stond scheef en ze praatte zo anders."
Melissa was erbij toen haar moeder een beroerte kreeg. Ze belde 112 en haar moeder kwam snel in het ziekenhuis terecht.Emma kreeg op haar 23ste een herseninfarct: "Ik moest opnieuw leren
Emma voelde zich plots niet goed tijdens een nieuwjaarsborrel van werk. Haar collega’s sloegen alarm en belden 112.Marco's man kreeg een beroerte: "Ik herkende de signalen en belde direct 112."
De echtgenoot van Marco voelde zich plots niet goed. Gelukkig herkende hij de signalen van een beroerte en belde 112.