Onderzoek naar beroerte: snellere diagnose, betere behandeling
In de jaren 60 waren er geen goede behandelingen voor een beroerte. Er was weinig kennis over de oorzaken, en de medische technologie was nog niet zo ver. De behandeling bestond vooral uit rust en medicijnen. Tegenwoordig weten wij, dankzij onderzoek en innovatie, veel meer over beroertes. Zo weten we beter wat mensen na een beroerte nodig hebben voor optimale behandeling én herstel. Maar ook hoe we een beroerte kunnen voorkomen en de oorzaak sneller kunnen vaststellen.
Jaren 70: introductie van de CT-scan
Bij symptomen van een beroerte konden artsen eerst niet vaststellen of de patiënt een hersenbloeding of een herseninfarct had. In de jaren 70 veranderde dit met de introductie van de CT-scan (computertomografie-scan). Hiermee kunnen artsen scherpe beelden van de hersenen maken. Zo zien ze al snel verschil tussen een hersenbloeding door een opengebarsten bloedvat en een herseninfarct door een afgesloten bloedvat. Zo weten artsen welke behandeling ze moeten toepassen. Iets wat van levensbelang is voor de patiënt.
Een herseninfarct ontstaat als een bloedvat in de hersenen verstopt raakt. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen geen zuurstof. Bij een hersenbloeding knapt een bloedvat in de hersenen en stroomt er bloed in het hersenweefsel. Ongeveer 20% van de beroertes is een hersenbloeding. De overige 80% is een herseninfarct. Beide aandoeningen vallen onder de verzamelnaam 'beroerte'. Ze zorgen allebei voor een plotselinge verstoring van de bloedtoevoer naar de hersenen. Snelle medische behandeling is bij beide vormen nodig om schade aan de hersenen te beperken.
Jaren 80: minder gevolgen van boezemfibrilleren
Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij sneller bloedstolsels kunnen ontstaan. Deze stolsels zijn een belangrijke oorzaak van herseninfarcten. In de jaren 80 werd een nieuwe techniek geïntroduceerd: ablatie. Ablatie is een behandeling waarbij de arts elektrische prikkels in het hart blokkeert die een hartritme verstoren. Door deze nieuwe, effectieve behandeling wordt het risico op herseninfarcten bij mensen met boezemfibrilleren verlaagd.
Lage dosis aspirine
Met steun van de Hartstichting deden wetenschappers in de jaren 80 een belangrijke ontdekking. Heb je als patiënt een TIA of herseninfarct gehad? Dan verkleint een lage dosis aspirine de kans op een volgende hart- of vaatziekte. Aspirine gaat namelijk de vorming van bloedstolsels tegen. Dit helpt nieuwe beroertes of hartaanvallen te voorkomen.
Jaren 90: betere én snellere behandeling
In de late jaren 80 en vroege jaren 90 werden cholesterolverlagers (statines) vaker ingezet ter behandeling van slagaderverkalking. Deze medicijnen waren goedgekeurd als verlager van zogenaamd slecht cholesterol of LDL.
In de jaren daarna volgde onderzoek dat deze werking bevestigde. Sinds dat onderzoek worden statines gezien als behandeling voor te hoog cholesterol. En om hart- en vaatziekten te voorkomen. Dit verkleint de kans op beroertes.
Verbeteringen in de chirurgie
Andere belangrijke onderzoeken toonden in de jaren 90 aan dat je met operaties bij vernauwde halsslagaders herseninfarcten kunt voorkomen. Verbeteringen in de chirurgie hielpen bij het ontwikkelen van deze operatie. De halsslagader is een belangrijke slagader die veel zuurstofrijk bloed vanaf het hart naar de hersenen vervoert. Vernauwing of verkalking van deze slagader verhoogt de kans op een beroerte.
Campagne voor bewustwording
In de jaren 90 herkenden mensen de signalen van een beroerte nog onvoldoende. Daarom startte de Hartstichting toen een campagne. Het doel: mensen bewustmaken van de symptomen van een beroerte en het belang van snelle actie. Zo konden mensen snel aan de bel trekken na herkenning van belangrijke beroertesymptomen. Elke minuut telt namelijk bij een beroerte, en snelle herkenning kan levens redden.
Jaren 00/10
Begin jaren 2000 kwamen nieuwe medicijnen op de markt die de kans op een herseninfarct verkleinen. Veel mensen met boezemfibrilleren hebben een hogere kans op stolselvorming. Dit verhoogt de kans op een beroerte. Om deze kansen te verlagen, krijgen zij vaak antistollingsmiddelen voorgeschreven. In het begin waren dit de traditionele antistollingsmiddelen, maar begin jaren 2000 kwamen er 2 nieuwe middelen bij. Het gaat om NOAC's (Nieuwe Orale Anticoagulantia) en DOAC's (Directe Orale Anticoagulantia). Deze medicijnen waren eenvoudiger en veiliger in gebruik.
Nieuw hulpmiddel: trombolyse
Begin jaren 2000 kwam er ook een ander hulpmiddel onder de aandacht: trombolyse. Dit verbeterde de behandeling van beroertes. Het is een snelle manier om via medicatie bloedstolsels, die het infarct veroorzaken, af te breken. Zo krijgt het deel van de hersenen, dat was afgesloten door het stolsel, weer bloed en zuurstof. Hierdoor herstellen patiënten beter en overleven er meer. Trombolyse is een snelle, effectieve en niet ingrijpende behandeling voor veel beroertes. Artsen passen deze nog steeds dagelijks toe.
Katheterbehandelingen sinds 2015
Naast trombolyse gingen ziekenhuizen ook katheterbehandelingen inzetten sinds 2015. Met deze behandeling wordt het bloedstolsel wat een herseninfarct veroorzaakt, weggehaald met behulp van een katheter.
Dit is een soort holle buis, die via een bloedvat bij het stolsel in de hersenen aankomt. Deze kan hij daarna verwijderen. Zo kunnen de hersenen weer van bloed worden voorzien en worden de overlevingskansen van de patiënt veel groter.
Jaren 10-20
Misschien ken je de volgende slogan wel: 'mond – spraak – arm: beroertealarm!' Het was in deze periode dat de campagne landelijk werd gelanceerd. Mensen werden daarbij op een pakkende manier aangespoord tot actie bij de eerste symptomen van een beroerte.
In de toekomst…
Tegenwoordig kunnen we steeds sneller beroertes herkennen én behandelen. In de toekomst kan dat hopelijk zelfs al in de ambulance. Bijvoorbeeld door de oorzaak van de beroerte vast te stellen met een bloedtest, of een 'badmuts' met elektroden. Op deze manier kan de ambulance patiënten direct naar het beste ziekenhuis brengen voor de juiste behandeling.
Neuroloog Jonathan Coutinho (één van de onderzoekers achter de slimme badmuts): “Bij een herseninfarct telt elke minuut. Hoe eerder we beginnen met de juiste behandeling, hoe beter de uitkomst. Als de diagnose al in de ambulance duidelijk is, kan de patiënt direct naar het juiste ziekenhuis gereden worden. Dat scheelt kostbare tijd.”
Interessant voor jou
5 misverstanden over een beroerte
Over een beroerte bestaan veel misverstanden. Weet jij bijvoorbeeld wanneer je 112 moet bellen? Ontdek het op deze pagina.Wat is een beroerte?
Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. In deze video vertellen we je er alles over.Beroerte
Bij een beroerte gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Ontdek de symptomen.