Daley Blind is ambassadeur van de Hartstichting: "Ik wil jonge mensen meer stil laten staan bij hun hart"
Als topsporter moet je voor 100% kunnen vertrouwen op je hart. Toen Daley ineens hartproblemen kreeg, was hij dankbaar voor alle support. Gelukkig kon hij snel weer op topniveau voetballen. Als ambassadeur van de Hartstichting wil hij graag anderen supporten om goed voor hun hart te zorgen.
Daley gaat in gesprek met Aram, Josephine, Robin en Stef. Zij zijn goed bezig zijn voor hun hart en/of dat van anderen. Want goed voor je hart zorgen, dat is belangrijk. Ben je benieuwd hoe Daley anderen support? Kijk de video's en lees zijn persoonlijke verhaal.
Abonneer je op ons YouTube-kanaal
Daley vertelt zijn verhaal
Daley merkte dat hij een voorbeeld is voor veel jonge mensen. Zijn verhaal geeft jongeren kracht en vertrouwen. Hij heeft daarom zelf contact gezocht met de Hartstichting. Lees wat Daley heeft meegemaakt en hoe hij nu in het leven staat.
Voetbal zit in mijn hart
“Net zoals zoveel jongens droomde ik als kind al van een carrière als profvoetballer. Het is me gelukt, het is prachtig als je je droom kunt waarmaken. Iedere keer als ik m’n voetbalschoenen aantrek, doe ik dat omdat ik het spelletje zo leuk vind. Dat heeft te maken met de passie voor het voetbal, die zit echt in mijn hart. Natuurlijk moet je er veel voor doen en ook veel voor laten. Maar je krijgt daar zoveel moois voor terug.”
Zo fit mogelijk
“Als topsporter ben je altijd met je gezondheid bezig. Ik let op mijn voeding en gewicht en heb regelmatig controles. Dat ben ik van jongs af aan gewend. Eigenlijk heb ik dat nooit echt moeilijk gevonden. Ik wil gewoon zo fit mogelijk zijn. Ik heb er dan ook nooit spijt van gehad dat ik dingen moest missen, uitstapjes met vrienden of verjaardagen bijvoorbeeld. Je weet waar je het voor doet. Natuurlijk drink ik ook af en toe een biertje. Maar het gaat erom dat je daarvoor de juiste momenten kiest. Dat vergt discipline.”
Niet bewust van mijn hart
“Ik leefde gezond, maar ik heb nooit bewust stilgestaan bij mijn hart. Daar was ik niet mee bezig. Ik had dan ook nooit verwacht dat er iets mis zou kunnen gaan met mijn hart, al helemaal niet op mijn 30ste. Toch is dat gebeurd. Tijdens een wedstrijd werd ik duizelig, ik moest op de grond gaan zitten, voelde me echt niet goed. Het leek alsof ik te weinig gegeten had, alsof al mijn energie wegebde. Ik schrok wel, maar had op dat moment totaal niet het idee dat het mijn hart kon zijn. Ik heb de wedstrijd gewoon nog uitgespeeld.”
Ik kreeg een ICD
“Bij een controle in het ziekenhuis 2 dagen later bleek dat ik een hartspierontsteking had. Ja, dan schrik je. Ook mijn vrouw, ouders en familie waren van slag. Het is iets waar je totaal niet van uitgaat. Die ontsteking was na een week gelukkig alweer voorbij. Wel kreeg ik een ICD. Dat is een apparaatje dat een elektrische schok aan het hart geeft bij gevaarlijke hartritmestoornissen. Hierdoor kon ik snel weer gaan trainen en voetballen. Na een korte revalidatie, ben ik weer wedstrijden gaan spelen.”
Geen angst om weer te voetballen
“Ik was niet bang om weer te voetballen. In mijn hoofd was het eigenlijk niet echt gebeurd, ik stopte het een beetje weg. Tot een half jaar later, toen de ICD afging tijdens een wedstrijd. Ik was niet eens buiten bewustzijn, maar hij ging wel af. Toen besefte ik dat die ICD er niet voor niets zit. Toch maak ik me er nooit echt zorgen over. Misschien voel ik me extra veilig, omdat hij zich toen heeft bewezen en goed werkte.”
Stoppen is voor mij geen optie
“Natuurlijk zijn er mensen die zeggen, ‘stop er lekker mee, je hebt genoeg verdiend in je carrière, waarom zou je risico nemen?’. Ik snap dat wel. Maar als ik eerlijk ben, heb ik zelf misschien maar 10 seconden overwogen om te stoppen. Want ik voetbal niet om geld te verdienen of om het goed te hebben thuis, ik vind het spelletje gewoon heel leuk. Tja, als artsen zouden zeggen ‘het is niet verantwoord, je leven staat op het spel’, dan is het iets anders. Maar ze houden me goed in de gaten en zolang ik groen licht krijg, voetbal ik gewoon door.”
Positieve mindset
“Gelukkig zijn er veel mensen die me supporten en me stimuleren door te gaan. Dat gun ik ook anderen. Ik merk dat ik zelf een voorbeeld ben voor bijvoorbeeld mensen met hartproblemen. Zij halen er kracht uit. Dat vind ik mooi. Ik steek hen een hart onder de riem en wil ze meegeven dat ze niet bang hoeven te zijn, dat ze vertrouwen moeten hebben in hun lichaam en hun hart. Een positieve mindset helpt hier ook enorm bij. Daarmee kom je verder. Mentaal ben je vaak veel sterker dan je denkt.”
Nog beter gaan zorgen voor mijn hart
“Zelf ben ik nog beter voor mijn hart gaan zorgen, vooral rondom de sport. Waar ik voorheen nog wel eens dacht ‘zonder ontbijt kom ik de training ook wel door’, zal ik nu geen ontbijt meer overslaan. Ik let op hoeveel ik drink en ben me bewust van de slaap die ik nodig heb voor een inspanning. Gewoon omdat ik het gevoel heb dat als ik mijn lichaam sterk maak, ik me zekerder voel. Tegenwoordig neem ik meer tijd om te ontspannen en er te zijn voor mijn gezin. Ik laat het voetbal meer bij het voetbal, neem het minder mee naar huis. Als ik nu thuiskom en de kinderen zie, komt er gelijk een lach op mijn gezicht.”
Meer stilstaan bij het hart
“Ik denk dat veel mensen, en vooral jongeren, niet zo bezig zijn met hun hart. Mijn vrienden of andere jonge mensen in m’n omgeving hoor ik er nooit over. Ze gaan ervan uit dat ze een gezond hart hebben. Dat is in veel gevallen gelukkig ook zo. Maar toch schrok ik toen ik hoorde over het aantal dertigers dat een ICD draagt. Dat zijn er best veel. Hart- en vaatziekten komen echt niet alleen bij ouderen voor. Daarom is het goed om ook jonge mensen meer stil te laten staan bij hun hart. Zodat zij actief aan de slag gaan om hun hart gezond te houden. Daar draag ik met mijn ambassadeurschap heel graag aan bij.”
Interessant voor jou
Bewegen voor patiënten
Ben je hart- of vaatpatiënt? Lees meer over de mogelijkheden om in beweging te blijven of te sporten.Kom in beweging
Lees alles over bewegen, doe de beweegtest en maak gebruik van onze praktische tips.Beweeg jij voldoende?
Ga in gesprek met je hart en ontdek binnen 2 minuten of je voldoende beweegt.