Hartstichting.nl wordt geladen

Belangrijke informatie over dit onderzoek

  • hartstichting-hand-met-telefoon-ai-afbeelding

    Baanbrekend door kunstmatige intelligentie

    De app die de wetenschappers ontwikkelen, gebruikt kunstmatige intelligentie. Hiermee worden de gezondheidsgegevens van gebruikers vergeleken met die van andere mensen. Deze mensen doen al jaren mee aan grote, langdurige gezondheidsonderzoeken.
  • hartstichting-telefoon-in-hand-onderzoek-digitale-tweeling-afbeelding

    Voorkomen hart- en vaatziekten

    De app kan precies zien of je digitale tweeling hart- en vaatziekten heeft gekregen. En zo ja, wanneer. Zo weet je dus precies hoe je jouw risico op hart- en vaatziekten het beste kunt verkleinen. Is dat bijvoorbeeld door te stoppen met roken? Of door af te vallen? Of op een andere manier?
  • hartstichting-app-behandeling-hart-en-vaatziekten-afbeelding

    Beter behandelen hart- en vaatpatiënten

    In de app zie je ook welke medicijnen bij jou goed werken of juist vervelende bijwerkingen geven. De app draagt zo bij aan het voorkomen én beter behandelen van hart- en vaatziekten.

Draag bij aan een toekomst met minder hart- en vaatpatiënten

Hoe vaak wil je geven?
Kies een maandelijks bedrag

Steun onderzoek

en draag bij aan een toekomst met minder hart- en vaatpatiënten

Een onderzoeker gebruikt een microscoop

Jouw steun is hard nodig

De Hartstichting ontvangt geen steun van de overheid. Dankzij donateurs kunnen we investeren in levensreddend onderzoek. Door te helpen met geld verbeter je het leven van huidige en toekomstige hart- en vaatpatiënten.

  • Een illustratie van een doodskist

    Doodsoorzaak nummer 2

    Elke dag sterven er 106 mensen aan hart- en vaatziekten. Daarmee zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 2 in Nederland.
  • Een illustratie over het aantal hart- en vaatpatiënten in Nederland

    1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten

    Nederland telt nu 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten. Als we niets doen, komen er binnen 6 jaar een miljoen patiënten bij.
  • hartstichting-fruitmand-illustratie

    Voorkomen beter dan genezen

    De afgelopen 60 jaar zijn er grote doorbraken geweest in het behandelen van hart- en vaatziekten. Hoewel dit enorm belangrijk is, is voorkómen minstens zo belangrijk. Dit onderzoek draagt daaraan bij.

Maak kennis met de onderzoeker

Prof. dr. Pim van der Harst

Dit onderzoek wordt geleid door prof. dr. Pim van der Harst. Hij is interventiecardioloog in UMC Utrecht en afdelingshoofd van de afdeling cardiologie. Hij is expert als het gaat om het werken met grote hoeveelheden gegevens, om tot nieuwe inzichten te komen.

Over het onderzoek

‘Mijn digitale tweeling’ is een groot onderzoek, waarbinnen de universitair medisch centra van Groningen, Utrecht, Nijmegen en Rotterdam samenwerken. De Hartstichting financiert het onderzoek samen met ZonMw, NWO en enkele partners. Begin 2022 ging het onderzoek van start en het loopt eind 2026 af.