Hartenbank: levens redden met je eigen hart
Het klinkt misschien vreemd, maar ook na je leven kun je helpen om de diagnose en behandeling van hartziekten te verbeteren. Dit kan via de Hartenbank. Hier liggen harten van overleden mensen opgeslagen. Die zijn namelijk heel geschikt voor onderzoek naar hartziekten.
Hoe werkt de Hartenbank?
Onderzoekers over de hele wereld kunnen gebruik maken van de Hartenbank. Ze gebruiken het opgeslagen hartweefsel voor onderzoek. Ze bestuderen hoe een gezond hart werkt en wat er precies misgaat bij verschillende hartziekten. Zo werken zij aan snellere en betere manieren om hartziekten op te sporen en aan betere behandelingen.
Michiel Henkens (coördinator Hartenbank):
“Er is een groot tekort aan hartweefsel om zo onderzoek te kunnen doen naar hartziekten. Hartweefsel dat is opgeslagen bij de Hartenbank kan direct gebruikt worden voor onderzoek. Zo vormt de Hartenbank de brug tussen donoren en wetenschappers over de gehele wereld. Dit levert veel nieuwe kennis op om hartziekten vroeg op te kunnen sporen en te behandelen.”
Voor welk onderzoek zijn deelnemers nodig?
Help onderzoek van de Hartstichting een stap verder! Lees waarom dit nodig is en welke deelnemers er op dit moment nodig zijn.