Groentebouillon zonder zout
In kant-en-klare bouillon zit vaak veel zout en dat is zonde. Het is namelijk niet gezond én helemaal niet nodig. Met de juiste ingrediënten bereid je zelf een smaakvolle basis voor elke soep. Dit is gezonder en lekkerder!
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 grote uien
- 4 wortels
- 2-4 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 2 bosuitjes
- 4 teentjes knoflook
- 1 takje tijm
- 2 blaadjes laurier
- zwarte peper
- 2 liter water
Bereiding
Snijden
Snijd de uien, wortels, bleekselderij, prei en bosuitjes in grove stukken.
Braden
Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Braad de groenten ongeveer 10 minuten op laag vuur, tot ze zacht zijn.
Koken
Voeg 2 liter water toe aan de groenten. Voeg ook 4 teentjes knoflook, 1 takje tijm, 2 blaadjes laurier en zwarte peperkorrels toe.
Laat de bouillon 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen op een laag vuur. Giet de bouillon af door een fijne zeef in een grote pan.
Tip!
Vries de bouillon in voor een later moment. Zo blijft het tot 3 maanden houdbaar. In de koelkast kan je de bouillon tot 2 dagen bewaren.
Interessant voor jou
Uiensoep
Heb je de smaak te pakken? Met deze bouillon heb je een perfecte basis voor andere soepen. Deze lekkere uiensoep bijvoorbeeld.Pikante vissoep met tomaat
Hou je van pit? Probeer dan deze vissoep met een twist. In deze goed gevulde soep zit couscous, yoghurt en veel verse kruiden.Minder zout, meer smaak
Smaakt dit naar meer? Met kruiden kan je ook andere rechten heerlijk op smaak brengen zonder dat er zout aan te pas komt.