Vetten: welke zijn goed voor je hart- en bloedvaten?
Je lichaam heeft vet nodig, maar te veel vet is niet goed. Vooral verzadigd vet verhoogt je cholesterol en is daarom minder goed voor je hart- en bloedvaten. Ontdek hier hoe je zelf iets kunt doen om je kans op hart- en vaatziekten te verlagen door te letten op vet in je voeding.
Advies Hartstichting
- Vervang verzadigd vet in de voeding zoveel mogelijk door onverzadigd vet.
- Eet 1 tot 2 keer per week vis. Kies bij voorkeur voor vette vis, zoals zalm, haring of makreel.
- Ben je hartpatiënt en kun of wil je geen vis eten? Overleg dan met je arts hoe je genoeg omega 3-vetzuren binnen kunt krijgen.
Waarom heb je vetten nodig?
Een beetje vet is goed
Je hebt elke dag vet nodig:
- Je lichaam zet vetten uit je voeding om in energie
- Vetten zijn nodig als bouwsteen voor je cellen, hormonen en gal
- Voor het opnemen van vitamine A, D, E en K uit je voeding is vet nodig
- Een laagje vet beschermt je tegen kou
- Een laagje vet rond je organen en zenuwcellen beschermt tegen beschadiging
Maar veel vet is niet goed
Vet is nodig, maar je moet er niet te veel van binnenkrijgen. 1 gram vet bevat ruim 2 keer zoveel calorieën als 1 gram eiwitten of 1 gram koolhydraten. Als je veel vet eet en weinig beweegt, dan heb je meer kans op overgewicht. En het maakt ook uit welk vet je eet. Vooral verzadigd vet is niet goed voor je hart en bloedvaten.
Welke vetten zijn er?
Vetten in onze voeding zijn altijd een mengsel van verzadigde en onverzadigde vetzuren.
Vooral verzadigd vet is niet goed. Veel verzadigd vet in je voeding verhoogt je cholesterol. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet zorgt ervoor dat je lichaam cholesterol beter afvoert. Vervang daarom verzadigd vet in je voeding zoveel mogelijk door onverzadigd vet.
Verzadigd vet
Verzadigd vet is minder goed voor je hart en bloedvaten. Je herkent dit type vet doordat het bij kamertemperatuur vaak gestold is.
Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten, waaronder:
- roomboter
- margarine in een wikkel
- kokos- en palmolie
- volle melkproducten en kaas (48+)
- vet vlees, vette vleeswaren en worst
- koek, chocola, gebak
- snacks
Onverzadigd vet
Onverzadigd vet is het goede vet. Het is meestal zacht of vloeibaar bij kamertemperatuur.
Er zit veel onverzadigd vet in:
- plantaardige olie
- vloeibare bak- en braadproducten
- vloeibare margarine
- zachte margarine en halvarine (light)
- noten, pitten en zaden
- avocado
- vette vis
Soorten onverzadigd vet
Onverzadigd vet komt voor als enkelvoudige onverzadigde vetzuren en meervoudige onverzadigde vetzuren (onder andere omega 3-vetzuren).
Transvet
Transvet is een type onverzadigd vet dat juist niet goed is voor de gezondheid. Transvet kan ontstaan bij het gedeeltelijk harden van vetten in de fabriek. Transvetten komen voor in koek, gebak en snacks. Ook melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees kunnen wat transvetten bevatten. Transvetten verhogen het cholesterolgehalte. Ze verhogen het slechte LDL-cholesterol en verlagen ook nog het goede HDL-cholesterol. Gelukkig zitten er in Nederland nauwelijks nog transvetten in producten.
Aan de slag met leuke recepten?
Interessant voor jou
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag