Hartstichting.nl wordt geladen

Deze uitvinding was baanbrekend en heeft sindsdien talloze levens gered. Met behulp van een speciaal instrument, de snaargalvanometer, wist Einthoven voor het eerst nauwkeurig de elektrische activiteit van het hart in beeld te brengen. Dit apparaat legde de basis voor het eerste praktisch toepasbare systeem van elektrocardiografie. Sindsdien is het hartfilmpje onmisbaar in het opsporen van hartafwijkingen. 

Tentoonstelling in Rijksmuseum Boerhave 

De jaarlijkse uitreiking van de Nobelprijs voor de Geneeskunde vindt vandaag plaats in Zweden. Willem Einthoven was de eerste Nederlandse wetenschapper die deze prijs in ontvangst mocht nemen, nu honderd jaar geleden.

Als eerbetoon organiseert Rijksmuseum Boerhave in Leiden de tentoonstelling PrijzenkastHierin worden niet alleen het werk van Einthoven, maar ook het wetenschappelijk erfgoed van andere Nederlandse Nobelprijswinnaars belicht. Daarnaast toont de expositie andere baanbrekende ontdekkingen en belangrijke onderscheidingen. 

Prijzenkast Boerhave

Het museum benadrukt dat wetenschappelijke vooruitgang niet alleen het werk is van briljante individuen, maar vaak tot stand komt door samenwerking tussen vakgebieden en teamwork. 

60 jaar Hartstichting

Na de ontdekking van Einthoven volgden vele andere mijlpalen in de cardiologie. Een van de grootste doorbraken was de uitvinding van de hart-longmachine in 1957, die hartchirurgie en zelfs harttransplantaties mogelijk maakte. In 1964 werd de Nederlandse Hartstichting opgericht, wat bijdroeg aan een stroomversnelling van innovaties in de cardiologie.

Lees hier meer over de geschiedenis van de Hartstichting en de ontdekkingen van de afgelopen 60 jaar. En kijk hier naar de aflevering van Jekels Jacht waarin wetenschapsjournalist Diederik Jekel in de huid kruipt van Willem Einthoven om de snaargalvometer na te bootsen met de technieken die in 1964 beschikbaar waren.