Hartstichting.nl wordt geladen

Het Utrechtse bedrijf TargED Biopharmaceuticals heeft naar aanleiding van de onderzoeksresultaten dit nieuwe medicijn ontwikkeld. Het bedrijf ontving hiervoor financiering van meerdere organisaties, waaronder het FIRST investeringsfonds voor startende bedrijven, dat is opgericht door de Dutch CardioVascular Alliance met financiële steun van de Hartstichting. 

Veiligheid

De huidige studie onderzoekt of het nieuwe medicijn, dat TGD001 wordt genoemd, veilig is voor gezonde mensen. De eerste resultaten worden in 2025 verwacht. Als alles goed gaat, worden er later dat jaar nieuwe onderzoeken gestart bij patiënten om te kijken of het medicijn inderdaad beter stolsels oplost dan de huidige medicijnen en of het risico op bloedingen inderdaad lager is. 

Herseninfarcten in Nederland

In Nederland worden iedere dag ruim 80 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een herseninfarct. Een bloedstolsel zit dan vast in de bloedvaten naar de hersenen, waardoor een deel van de hersenen geen of te weinig bloed krijgt. Snelle en goede behandeling is cruciaal om blijvende invaliditeit of zelfs overlijden te voorkomen. Grote bloedstolsels kunnen vaak uit het hersenvat verwijderd worden, kleinere bloedstolsels worden opgelost met medicijnen. 

Hoe werkt het nieuwe medicijn?

TGD001 is een stofje dat bloedstolsels opspoort en aanpakt door zich te binden aan een eiwit (von Willebrand Factor) dat in elk stolsel aanwezig is. Vervolgens activeert het middel plaatselijk stofjes in het bloed die de belangrijkste bestanddelen van het stolsel afbreken. De stof wordt dus alleen plaatselijk actief bij een stolsel, en niet in het hele lichaam. Dankzij deze gerichte aanpak blijft het risico op bloedingen minimaal. 

Met de start van deze klinische studie zet TargED een belangrijke stap richting een doorbraak in de behandeling van herseninfarcten.

Kennis sneller toepassen

Patiënten hebben pas echt baat bij onderzoek als we de kennis die het oplevert gebruiken om nieuwe medicijnen, behandelingen en technieken te ontwikkelen en deze te gebruiken in de zorg. Het sneller toepassen van kennis is dan ook door patiënten en hun naasten, onderzoekers, zorgverleners, beleidsmakers, donateurs en vrijwilligers als een van de topprioriteiten vastgesteld in de hart- en vaatagenda. Dit onderzoek is een mooi voorbeeld van hoe we kennis verder brengen