‘We zijn banger voor kanker of Alzheimer dan voor een hartaandoening'
Momenteel hebben 1,7 miljoen Nederlanders hart- en vaatproblemen en dat aantal groeit snel. In de komende zeven jaar komen daar naar schatting nog eens een miljoen patiënten bij. ,,In 2030 heeft één op de zes patiënten het vermoedelijk aan zijn of haar hart. De ernst van hart- en vaatziekten wordt onderschat’,’ zegt Hans Snijder directeur van de Hartstichting vandaag in een interview met het AD.
Dankzij verbeterde zorg overlijden er minder mensen door hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. De keerzijde daarvan is dat de ernst van deze aandoeningen nu eerder wordt onderschat. Dat betekent geenszins dat hart- en vaatziekten verslagen zijn.
Snijder: ,,We zijn banger voor kanker of Alzheimer dan om iets aan ons hart te krijgen. Natuurlijk maken we ons terecht zorgen over die ziektes, maar in vergelijking daarmee wordt er over hart- en vaataandoeningen vaak luchtig gedacht. Veel mensen denken dat ze met een dotterbehandeling wel weer van een verstopping af zijn.’’
Volksziekte
Hans Snijder: ,,In 2030 heeft één op de zes patiënten het vermoedelijk aan zijn of haar hart. Wat de Hartstichting betreft alle reden om hart- en vaatziekten als een volksziekte aan te merken en meer middelen voor preventie en onderzoek vrij te maken. "
"Een gezonde leefstijl kan het risico op een hart- en vaatziekte flink verlagen, maar de hele maatschappij is ingericht op gemak en comfort, dat maakt een gezonde keuze maken niet gemakkelijker. Ik vind het ook de hoogste tijd voor een totaal verbod op rookwaren.’’