Onderzoek naar hartritmestoornissen
Wetenschappers willen meer inzicht krijgen in hoe ritmestoornissen ontstaan. Ook zoeken ze naar nieuwe manieren om ritmestoornissen eerder te ontdekken en beter te behandelen.
Ritmestoornissen kunnen ontstaan in de boezems en de kamers van het hart. Stoornissen in de hartkamers kunnen levensgevaarlijk zijn, dus die moet je op tijd opsporen. Ritmestoornissen in de boezems zijn meestal onschuldig. Maar ze kunnen op den duur wel tot hartfalen leiden.
Doorbraken in onderzoek
Er is al veel bereikt in onderzoek naar hartritmestoornissen. De behandeling van deze aandoeningen is enorm verbeterd.
In de jaren 60 werd het mogelijk om het hartritme te herstellen door cardioversie. Dit is een behandeling om tijdelijk van de ritmestoornis af te komen. Sinds de jaren 80 is ablatie mogelijk. Deze behandeling helpt veel hartpatiënten blijvend van hun ritmestoornis af.
Dankzij steun van de Hartstichting zijn onderzoekers honderden families op het spoor met erfelijke hartritmestoornissen. Er zijn steeds meer afwijkingen in kaart gebracht. Hierdoor zijn mensen die kans lopen op gevaarlijke ritmestoornissen beter op te sporen en te behandelen.
Belangrijk resultaat
Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben een belangrijke stap gezet op weg naar een nieuw medicijn tegen boezemfibrilleren.
Wetenschappelijk onderzoek Hartstichting
Benieuwd aan welke oplossingen onze wetenschappers nog meer werken?
Financiering voor wetenschappers
Ben je een wetenschapper? Bekijk dan de financieringsmogelijkheden.