Vegetarische lasagne
Ben jij ook dol op de Italiaanse keuken? Probeer dan de vegetarische versie van deze echte klassieker! Deze vegetarische lasagne zit boordevol smaak en groenten. Een echt feestje op je bord!
Ingrediënten
Voor 1 grote schaal van 6 porties.
Voor de lasagne:
- 900 gram grof gesneden bladspinazie (diepvries);
- Een paar scheuten (zonnebloem)olie;
- 4 tot 6 teentjes knoflook;
- 600 gram vegetarisch gehakt (met maximaal 1,1 gram zout per 100 gram);
- 500 gram gezeefde tomaten zonder zout;
- 70 gram tomatenpuree;
- 2 eetlepels oregano;
- Zwarte peper naar smaak;
- Een snufje nootmuskaat;
- 250 gram volkoren lasagnebladen.
Voor de kaassaus:
- 60 gram vloeibare margarine;
- 100 gram bloem;
- 350 milliliter melk;
- 150 gram geraspte 30+ kaas;
- 1 bol mozzarella.
Dit heb je ook nodig:
- Grote ovenschaal.
Bereiding
Bereid de ingrediënten
Verwarm de oven voor op 190 graden. Ontdooi de spinazie op een laag pitje. Roer af en toe om.
Pel de knoflook en snij fijn. Fruit de knoflook in de zonnebloemolie op lage tot middelhoge temperatuur. Voeg het vegetarische gehakt toe en bak dit al roerend op middelhoge temperatuur. Voeg de gezeefde tomaten, tomatenpuree en wat water toe. Roer het voorzichtig om. Voeg daarna de oregano en peper naar smaak toe. Laat de pan op lage temperatuur sudderen met de deksel erop. Roer het mengsel af en toe door, zodat het niet aanbakt.
Giet de ontdooide spinazie af in een vergiet. Laat al het vocht goed uitlekken. Roer er een snufje nootmuskaat doorheen.
Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
Maak de saus
Verwarm de vloeibare margarine in een steelpannetje op lage temperatuur. Voeg al roerend met een pollepel de bloem toe. Het mengsel moet smeuïg blijven.
Voeg al roerend kleine beetjes melk toe, todat er een stevige saus ontstaat. Blijf roeren terwijl je de geraspte kaas en peper naar smaak toevoegt. Houd de saus warm op een laag pitje.
Maak de lasagne
Verdeel een klein beetje van het gehaktmengsel over de bodem van de ovenschaal. Leg hier 1 laag lasagnebladen overheen. Verdeel ¼ van het gehaktmengsel over de lasagnebladen. Hierop verspreid je stap voor stap ¼ van de spinazie, ½ van de mozzarella en ¼ van de kaassaus. Herhaal deze stappen, maar doe alleen mozzarella op de onderste 2 lagen. Doe wat meer kaassaus op de bovenste laag.
Je hoeft de lasagnebladen niet te koken van te voren. Zorg wel dat alle lasagnebladen goed bedekt zijn met saus. Zo worden ze goed zacht in de oven.
In de oven
Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie. Zet de schaal voor 40 - 50 minuten in een voorverwarmde oven. Verwijder daarna de deksel of het aluminiumfolie. Zet de schaal nog 10 minuten in de oven.
Tip!
In veel vegetarisch gehakt zit te veel zout. Kies daarom voor vegetarisch gehakt met maximaal 1,1 gram zout per 100 gram.
Interessant voor jou
Vitello tonnato
Blijf in Italiaanse sferen met dit heerlijke voorgerecht. Het ziet er feestelijk uit, maar staat in een handomdraai op tafel.Volkoren plaatpizza
Deze volkoren plaatpizza is niet alleen lekker, maar ook erg gezond! Je kunt eindeloos variëren met verschillende groenten.Volkorenpasta met kokkels
Vind jij het leuk om bijzondere recepten te proberen? Ga dan voor deze volkorenpasta met kokkels van chef-kok Edwin Vinke!