Volkoren plaatpizza
Pizza ongezond? Niet met dit recept voor volkoren plaatpizza met lekker veel groenten en mozzarella. Kies iedere keer voor andere groenten, om steeds een verrassende pizza op tafel te toveren. Dat is pas genieten!
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voor het deeg:
- 200 gram volkorenmeel
- 50 gram bloem
- 3,5 gram gedroogde gist
- 150 ml lauw water
- 1 eetlepel olijfolie
- een snuf zout
Voor de saus:
- 200 gram tomatenblokjes zonder zout
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 kleine ui, gesnipperd
- gedroogde oregano of andere Italiaanse kruiden naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
Voor de topping:
- 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
- 1 gele paprika, in dunne reepjes gesneden
- 1 courgette, in dunne plakjes gesneden
- 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
- 150 gram champignons, in plakjes gesneden
- 80 gram mozzarella (light), in plakjes gesneden
- handvol verse basilicumblaadjes
Bereiding
Maak het deeg
Verwarm eerst de oven voor op 200°C. Meng het volkorenmeel, de bloem en de gist in een grote kom. Voeg het lauwe water, de olijfolie en een snuf zout toe. Roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat. Kneed het deeg daarna 5 minuten met je handen totdat het soepel en elastisch is. Bedek de kom met een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats rijzen voor ongeveer 1 uur.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Rol het gerezen deeg hierop uit tot een rechthoek van ongeveer 1 centimeter dik.
Beleg de pizza
Pureer de tomatenblokjes met de knoflook en ui tot een gladde saus. Voeg peper en oregano of andere Italiaanse kruiden naar smaak toe. Bestrijk het deeg met de tomatensaus.
Verdeel de gesneden paprika, courgette, rode ui, champignons en de mozzarella over de tomatensaus.
In de oven
Bak de volkoren plaatpizza voor 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. De plaatpizza is klaar als het deeg goudbruin en de kaas gesmolten is. Haal de plaatpizza uit de oven en laat het iets afkoelen. Snijd het daarna in stukken. Bestrooi de plaatpizza voor het serveren met verse basilicumblaadjes.
Interessant voor jou
Vitello tonnato
Maak je diner compleet met dit Italiaanse voorgerecht! Vitello tonnato is makkelijk te maken, maar ziet er indrukwekkend uit.Vegetarische lasagne
Hou jij ook zo van lasagne? Probeer dan de vegetarische versie van deze Italiaanse klassieker!Mini-pizza van aubergine
Ben je een echte pizza-fan? Probeer dan ook deze mini-pizza van aubergine. Zo geniet je van een gezond en lekker tussendoortje.