Hartstichting.nl wordt geladen

Ingrediënten

Voor 16 porties

  • 120 gram vloeibare margarine;
  • 2 eieren;
  • 160 gram (plantaardige) magere of halfvolle yoghurt;
  • 1 theelepel vanille extract;
  • 50 gram honing;
  • 1 (biologische) citroen (rasp en sap);
  • 275 gram volkoren meel;
  • 1 zakje bakpoeder;
  • Snufje zout.

Overige benodigdheden:

  • Beslagkom;
  • Rasp;
  • Citroenpers;
  • Cakevorm.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Het beslag

Doe de vloeibare margarine, de eieren, de yoghurt, het vanille-extract en de honing in een beslagkom. Mix het goed.

Was de citroen goed. Rasp een dun laagje van de schil van de citroen. Alleen het gele laagje, de witte laag daaronder is bitter. Pers het sap uit de citroen. Doe de rasp en het sap bij het beslag en meng het er rustig doorheen.

Voeg het volkoren meel, het bakpoeder en een snufje zout toe aan het beslag. Als alles goed is gemengd, kun je het beslag in de cakevorm gieten.

Bakken en serveren

Zet de citroencake in de voorverwarmde oven. Bak eerst voor 30 minuten op 175 graden. Verlaag daarna de temperatuur naar 120 graden en bak de cake nog 15 minuten tot hij goudbruin is. Controleer aan het einde eventueel met een satéprikker of hij helemaal gaar is. Als de prikker schoon uit de cake komt, is hij klaar.

Haal de citroencake uit de oven en laat hem enkele minuten afkoelen in de vorm. Stort hem daarna op een rooster en laat hem verder afkoelen.