Angina pectoris
Bij angina pectoris heb je pijn op de borst. Het kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. Lees er meer over en kom te weten wat je eraan kunt doen.
Wat is angina pectoris?
Bij angina pectoris heb je pijn op de borst of hartkramp. De pijn treedt op als de hartspier te weinig zuurstof krijgt. In het begin merk je dit alleen als het hart harder moet werken, zoals bij inspanning. Later kun je er ook last van krijgen in andere situaties.
Oorzaak angina pectoris
De pijn op de borst bij angina pectoris komt meestal door vernauwing van de kransslagaders. Dit zijn de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien. Door die vernauwingen krijgt het hart minder zuurstof dan het nodig heeft. Je merkt niet direct iets van vernauwingen in de kransslagaders. Klachten ontstaan vaak pas wanneer een kransslagader meer dan 50% vernauwd is. Vernauwingen ontstaan door slagaderverkalking.
Klachten bij angina pectoris
Typisch voor angina pectoris is een beklemmende of drukkende pijn op de borst. De pijn kan een benauwd gevoel geven. Het lijkt alsof er een knellende band om de borst zit.
De pijn straalt soms uit naar armen, hals, kaak, rug of maag. Ook kun je dan gaan zweten of misselijk worden. Een aanval trekt meestal weg in rust of na het innemen van speciale medicijnen. Meestal is dit een tabletje of spray onder de tong.
De klachten kunnen ook minder duidelijk zijn. Dit komt vaker voor bij vrouwen. Ook als je diabetes (suikerziekte) hebt of ouder bent kunnen je klachten vager zijn.
Wanneer heb je klachten
In het begin ontstaan de klachten vooral als het hart zich harder moet inspannen dan normaal. Dit komt omdat het hart dan meer zuurstof nodig heeft, zoals bij:
- lichamelijke inspanning of sport
- heftige emoties
- na het eten van een zware maaltijd
- de plotselinge overgang van een warme naar een koude omgeving
Tips
- Twijfel je of er iets aan de hand is? Overleg dan altijd met de huisarts of medisch specialist.
- Houd zelf een dagboek bij: noteer wanneer je klachten hebt en hoe vaak. En houd bij hoe lang de klachten duren.
Wanneer 112 bellen?
Bel direct 112 als de pijn op de borst:
- veel erger is dan anders
- langer dan 5 minuten duurt
- in rust niet vermindert met medicijnen voor angina pectoris
- voelt als een strakke band om de borst die gepaard gaat met misselijkheid en zweten
- Deze klachten kunnen wijzen op een hartinfarct.
Soorten angina pectoris
Er zijn meerdere vormen van angina pectoris.
Diagnose
Pijn op de borst kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. Onderzoek naar angina pectoris begint vaak met het maken van een hartfilmpje (ECG) en een fietstest. Andere onderzoeken die je kunt krijgen zijn een echo, isotopenonderzoek, CT-scan of hartkatheterisatie.
De arts kijkt ook naar je risico op hart- en vaatziekten. Hij meet bijvoorbeeld je bloeddruk, cholesterol en glucosegehalte. Ook vraagt de arts of hart- en vaatziekten in je familie voorkomen.
Als er geen vernauwingen in de kransslagaders zijn, spreken we van INOCA. De letters staan voor Ischaemia and No Obstructive Coronary Artery disease. De cardioloog zal dan verder onderzoek doen om te bepalen waar de pijnklachten vandaan komen.
Behandeling
Medicijnen
Medicijnen verlagen de behoefte aan zuurstof van het hart. Ook voorkomen of verlichten ze de pijn. Andere medicijnen hebben niet of nauwelijks effect op de klachten. Die zorgen ervoor dat de vernauwingen in de kransslagaders niet erger worden.
De meest gebruikte medicijnen zijn:
- nitraten: verwijden van de bloedvaten
- bètablokkers: verlagen de bloeddruk en hartslag
- calciumblokkers: maken de bloedvaten wijder
- antistollingsmiddelen
- cholesterolverlagers
Vernauwing opheffen
Soms zijn een gezonde leefstijl en medicijnen niet voldoende. Dan is het nodig om de vernauwing(en) in de kransslagaders op te heffen. Dit kan op 2 manieren:
Gezond leven extra belangrijk
Angina pectoris is een waarschuwing. Je vaten kunnen vernauwd zijn. Daarom is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Daarmee verlaag je het risico op een hartinfarct.
Bij angina pectoris krijg je altijd adviezen voor een gezonde leefstijl:
- niet roken
- voldoende bewegen
- gezond eten met weinig zout en weinig verzadigd vet
Leven met angina pectoris
De meeste mensen met stabiele angina pectoris leiden een normaal leven. Waar moet je op letten?
Interessant voor jou
Wetenschappelijk onderzoek
De Hartstichting investeert in onderzoek naar vernauwingen in de kransslagaders.Prinzmetal angina pectoris
Prinzmetal angina pectoris is een tijdelijke afsluiting van een of meerdere kransslagaders van het hart.Problemen in de kleine vaatjes
Vrouwen hebben vaker dan mannen problemen in de kleine vertakkingen van de kransslagaders.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag