Hartstichting.nl wordt geladen

Dat dit soort events impact maken, weet onder andere deelneemster Noortje uit eigen ervaring. “Voor ik ziek werd, heb ik de Alpe d’huez gefietst. Een meisje zei me toen: ‘door het geld dat jij bij elkaar gefietst hebt, kan mijn behandeling plaatsvinden.’ Dat heeft me zo geraakt. Later gold dat ook voor mij dus nu wil ik weer mijn steentje bijdragen voor andere hartpatiënten.” 

Zelf is Noortje ook hartpatiënt. “Na 134 dagen ziekenhuis, zeven operaties en een half jaar aan heel veel pech en angst deed ze deze dag mee aan CYCLE NL, samen met 45 vrienden en familieleden. “Ik wilde graag een doel om de fiets weer op te durven pakken en wilde me graag inzetten voor de Hartstichting. Hier kwam alles samen. Dat ik nu 60 kilometer heb kunnen afleggen, voelt als een enorme mijlpaal!”, zegt ze trots en zichtbaar emotioneel.

Belang van bewegen

Deelnemer Britt deed mee aan de tocht voor haar vader, die hartpatiënt is. Haar jonge kinderen fietsten vandaag ook mee. “Ik vind het in het bijzonder belangrijk dat zij meefietsen. Ik zie dat veel jongeren weinig bewegen, bijvoorbeeld omdat ze veel gamen. Mijn man en ik willen hen meegeven dat bewegen goed en gezond is én willen ze leren dit soort dingen te doen voor een ander of het goede doel”, vertelt de deelneemster trots. 

De jonge Pepijn (9) fietste samen met zijn ouders de tocht: "Ik heb een vriend en die heeft een Hartziekte", vertelt een van de jongste deelnemers. "Hij mag door zijn hartziekte niet sporten, daarom doe ik het voor hem."

De organisatie van CYCLE NL is blij verrast met de opbrengst. “Het aantal mensen met hart- of vaatziekten neemt nog steeds toe”, zegt Barbara Admiraal, die de tocht namens de Hartstichting mede organiseerde. De opbrengst van CYCLE NL gaat dit jaar volledig naar onderzoek om het aantal hartinfarcten en mensen met hartfalen terug te dringen en patiënten beter te laten herstellen.

Oud topsporters klimmen in het zadel

Aan de tocht deden ook oud-wielrenners Mathieu Hermans en Chantal Beltman mee. Ook oud-schaatsster Marianne Timmer en GTST-acteur Bas Muijs en zijn vrouw Sabine klommen in het zadel. “Ik kreeg zelf een hartinfarct, geheel onverwachts. De woorden hartinfarct en hartstilstand kwamen helemaal niet in mijn woordenboek voor. Nu weet ik hoe belangrijk het is om goed te bewegen en zet ik me ervoor in om anderen daarvan bewust te maken”, vertelt Muijs openhartig. 

Oud-wielrenner Hermans vult aan: “We moeten vieren dat we gezond zijn en dat we ons in kunnen zetten voor de mensen die dat niet zijn.” Plezierrenners die het aandurfden reden de rit met de oud-profs mee.