PTSS verhoogt risico op hartinfarct en hartfalen: nieuw onderzoek bevestigt verband
Mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten en hartfalen. Dit blijkt voor het eerst uit onderzoek gedaan door wetenschappers van Amsterdam UMC en Yale University. De belangrijkste factoren die eraan bijdragen dat PTSS kan leiden tot een hart- of vaatziekte zijn roken, overmatig alcoholgebruik, slaapproblemen en hoge ontstekingswaarden in het bloed. De Hartstichting heeft dit onderzoek mede mogelijk gemaakt.
De onderzoekers publiceren deze resultaten in het tijdschrift Translational Psychiatry. In het DNA komen talloze variaties voor die elk een beetje invloed hebben op de kans om bepaalde ziektes te krijgen. De onderzoekers ontdekten allereerst dat een aanzienlijk deel van de DNA-variaties die de kans op PTSS vergroten, ook het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Met dit gedeelde genetische risico voor PTSS en hart- en vaatziekten werd in eerder onderzoek naar de relatie tussen PTSS en hart- en vaatziekten nooit rekening gehouden. Daarbovenop ontdekten de onderzoekers een oorzakelijke relatie: PTSS vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Oorzakelijke verbanden
“Het belangrijkste resultaat uit ons onderzoek is dat PTSS een oorzakelijke rol lijkt te spelen in het ontstaan van hart- en vaatziekten, bovenop genetische risicofactoren”, legt geneticus, epidemioloog en onderzoeksleider dr. Jorien Treur uit.
“We vonden dit effect vooral bij het risico op een hartinfarct en hartfalen en, in iets mindere mate, bij hoge bloeddruk. Uit onderzoek was al lang bekend dat mensen met PTSS vaker hart- en vaatziekten hebben. De vraag was alleen: vergroot PTSS het risico op hart- en vaatziekten of is het omgekeerd? Tot nu toe konden onderzoekers daar geen antwoord op vinden. Wij zijn de eersten die bewijzen dat PTSS oorzakelijk het risico op hart- en vaatziekten vergroot, en waarom. Dat lukte ons met zeer moderne methoden die ontwikkeld zijn om betrouwbaar oorzakelijke verbanden te vinden.”
Risicofactoren
De onderzoekers ontdekten dat de hart- en vaatziekten bij PTSS vooral ontstaan door roken, overmatig alcoholgebruik, slaapproblemen en hoge ontstekingswaarden in het bloed. “Zo weten we dus ook waar we ons vooral op moeten richten als we hart- en vaatziekten bij mensen met PTSS willen voorkomen”, aldus Treur, die een persoonsgebonden beurs van de Hartstichting ontving voor haar onderzoek.
Ongeveer 1,1 miljoen mensen
De onderzoekers analyseerden het DNA van zeer grote groepen mensen - tot ongeveer 1,1 miljoen - die mee hadden gedaan aan eerdere wetenschappelijke onderzoeken, waaronder mensen met PTSS en mensen met hart- en vaatziekten. Door de DNA-variaties van al deze mensen met geavanceerde, statistische methoden te analyseren, konden ze ontrafelen of en hoe PTSS en hart- en vaatziekten elkaar beïnvloeden.
Kwetsbare groep
De bevindingen bieden handvatten om hart- en vaatziekten bij mensen met PTSS te voorkomen. De focus ligt op het aanpakken van de risicofactoren. Treur benadrukt het belang van betere medische zorg voor mensen met psychische aandoeningen: “Studies tonen aan dat mensen met psychische aandoeningen vaak niet voldoende geholpen worden op het gebied van medisch-lichamelijke screening en behandeling. Door gebruik te maken van zoveel mogelijk beschikbare genetische gegevens en door geavanceerde analysemethoden toe te passen, biedt dit onderzoek mogelijkheden om meer gerichte interventies te ontwikkelen. Deze kunnen het risico op hart- en vaatziekten in deze kwetsbare groep mensen verminderen. En hopelijk leidt het ook tot meer aandacht voor deze vorm van zorg voor mensen met psychische aandoeningen.”
Over PTSS
PTSS is een psychische ziekte die kan ontstaan door traumatische ervaringen, zoals oorlog, geweld of een overval. Mensen met PTSS kunnen bijvoorbeeld nachtmerries, erge angsten en herbelevingen van hun trauma krijgen.