Vier op de tien Nederlanders weet niet of er een AED in hun buurt is
Ruim 1,5 miljoen Nederlanders hebben nog geen 24/7 beschikbare AED in hun buurt. Hoewel bijna alle Nederlanders (95%) het belangrijk vinden dat er in elke woonwijk een 24/7 beschikbare AED hangt, weet bijna 40% niet óf er een AED in hun buurt is. Dit blijkt uit onderzoek van de Hartstichting onder Nederlanders naar hun kennis over AED’s en de bereidheid om je buren te helpen in een noodsituatie.
Op dit moment zijn er nog onvoldoende AED’s beschikbaar in buurten en wijken, terwijl de overlevingskans bij een hartstilstand aanzienlijk groter is als binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en een AED wordt ingezet. De Hartstichting roept mensen op samen met hun buren een AED aan te schaffen om de hartveiligheid in hun wijken te vergroten.
Het onderzoek laat zien dat Nederlanders veel belang hechten aan een AED in de wijk. Zo zegt 64% zich daadwerkelijk veiliger te voelen met een AED in de buurt en wil 66% daar ook in actie voor komen, door middel van een financiële bijdrage.
Een AED per buurt
Ondanks dat er al veel is bereikt om Nederland hartveilig te maken, zijn er nog ruim 1,5 miljoen Nederlanders die in een gebied wonen waar geen dag en nacht beschikbare AED is die is aangemeld bij HartslagNu. Dit betekent dat nog niet alle buurten en wijken de benodigde dekking hebben, wat het risico voor inwoners verhoogt.
Het uitbreiden van het AED-netwerk en het bevorderen van bewustwording bij de bevolking staan daarom hoog op de agenda van de Hartstichting. Het platform BuurtAED.nl speelt hierin een belangrijke rol, waarbij buren samen geld inzamelen voor een AED in hun woonwijk.
Door een bijdrage van Univé Buurtfonds en Philips kan dit tegen een gereduceerd tarief van circa 1650 euro. Succesvol afgeronde acties krijgen bij plaatsing van de AED ook een gratis reanimatietraining aangeboden voor de buurtbewoners. Sinds de oprichting in 2018 zijn via dit platform al bijna 2.800 AED’s geplaatst, waarvan bijna 400 al zijn ingezet bij noodsituaties. De AED’s worden aangemeld bij reanimatie-oproepsysteem HartslagNu.
Nabuurschap en hartveiligheid
Het onderzoek laat veel bereidheid zien om samen met buren een actie te starten om een AED aan te schaffen. Dit heeft te maken met een goed gevoel van saamhorigheid onder buren. Bijna een kwart (23%) van Nederland staat ervoor open om zelf een actie te starten om een AED in hun buurt te realiseren.
De belangrijkste motivaties zijn: men vindt dat er in elke buurt in Nederland een AED beschikbaar zou moeten zijn (76%), men wil dat hun buren geholpen kunnen worden bij een hartstilstand (65%), en men geeft aan dat ze zelf gered willen kunnen worden door hun buren in zo’n situatie (58%).
Daarnaast voelt 80% van de Nederlanders zich verantwoordelijk om hulp te bieden bij een hartstilstand, terwijl 66% bereid is financieel bij te dragen als iemand in de buurt een inzamelactie start. Ook geeft 64% aan zich veiliger te voelen met een AED in de wijk.
“Dit laat zien dat mensen wel bereid zijn om actie te ondernemen, maar vaak niet weten hoe ze dit moeten aanpakken,” zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. “Met ons BuurtAED-project willen we als Hartstichting buurtbewoners hierbij helpen. We roepen mensen daarbij ook op een reanimatietraining te volgen, zodat je weet hoe je de AED kunt inzetten.”
Opvallende resultaten onderzoek
- Bijna 40% van Nederland weet niet of er een AED in hun wijk/buurt is
- 95% van Nederland vindt het belangrijk dat er in elke woonwijk een dag en nacht beschikbare AED is
- 64% van Nederland voelt zich veiliger met een AED in de wijk
- 23% van Nederland staat ervoor open een BuurtAED actie te starten
- 66% is bereid een financiële bijdrage te leveren aan een actie van een buur
- 80% van Nederland voelt zich verantwoordelijk om hulp te bieden bij een hartstilstand
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Hartstichting. Het onderzoek liep van 20 tot en met 22 januari 2025. In totaal namen 2.032 Nederlanders (18+) deel aan het onderzoek. De steekproef is representatief op de variabelen geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleidingsniveau en provincie.
Over BuurtAED
Op BuurtAED.nl haal je in 30 dagen met je buurt geld op voor een AED. Met buitenkast én 5 jaar service en onderhoud. Met meer AED’s in woonwijken, worden meer levens gered. BuurtAED is een initiatief van de Hartstichting. Philips en Univé Buurtfonds geven korting op het AED-pakket. Succesvol afgeronde acties krijgen bij plaatsing van de AED ook een gratis reanimatietraining aangeboden voor de buurtbewoners, dankzij Univé Buurtfonds. De AED’s worden aangemeld bij reanimatie-oproepsysteem HartslagNu en dragen zo bij aan een hartveilig Nederland.