Dipjes en smeersels
Heb je een gezellige borrel? Of kan jouw maaltijd nét dat beetje extra gebruiken? Met deze dipjes en smeersels zit je altijd goed. Extra lekker op een stuk volkoren stokbrood.
Knoflookdip
Ingrediënten
- 3 eetlepels magere kwark
- 1 eetlepel yoghurtmayonaise
- 1 teentje knoflook (of ½ theelepel knoflookpoeder)
- ¼ limoen
Bereiding
Doe de kwark en de yoghurtmayonaise in een kommetje. Pers vervolgens de knoflook en mix de knoflook door de kwark en yoghurtmayonaise. Knijp de limoen uit en mix het door de yoghurtdip.
Tzatziki
- 150 gram Griekse yoghurt 0% vet
- ½ komkommer
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel (gedroogde of verse) dille
- 1 theelepel (gedroogde of verse) munt
- ¼ citroen
Bereiding
Schep eerst de yoghurt in een schaaltje. Snijd de komkommer over de lengte door de helft. Haal de zaadlijsten met een theelepel uit de komkommer. Dit is het zachte deel aan de binnenkant van de komkommer. Rasp de komkommer, pers de knoflook en meng ze daarna door de yoghurt. Snijd de dille en munt fijn en voeg de kruiden toe aan de yoghurt. Knijp de citroen uit en voeg deze toe aan de yoghurt. Roer het geheel tot een frisse tzatziki.
Kruidige olijfolie
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook
- 200 ml olijfolie extra vierge
- ½ theelepel gedroogde basilicum
- ½ theelepel gedroogde tijm
- Als je van pittig houdt: ¼ theelepel chilivlokken
Bereiding
Verwarm eerst de oven voor op 50 graden. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Leg ze op een bakplaat zodat ze in de oven kunnen drogen. Als ze krokant zijn, zijn ze klaar. Laat de knoflook afkoelen. Doe in de tussentijd de olie in een flesje of potje die goed dicht kan. Voeg de tijm, basilicum en de knoflook toe aan de olie. Giet de kruidenolie door een zeef op de dag dat je het wilt gebruiken.
Houd je van pittig? Voeg dan wat chilivlokken toe. Je kunt ook verse Spaanse peper gebruiken. Snijd deze in ringetjes en laat ze mee drogen met de knoflook.
Tip!
Maak deze kruidige olijfolie een paar dagen van tevoren. Zo kunnen de kruiden goed in de olie trekken.
Guacamole
Ingrediënten
- 2 rijpe avocado's
- 1 sjalotje
- 1 tomaat
- ½ verse chilipeper
- 1 eetlepel verse koriander (of ½ theelepel komijn als je niet van koriander houdt)
- ½ limoen
- Versgemalen peper
Bereiding
Verwijder eerst de schil en de pit van de avocado. Prak de avocado fijn of pureer deze met een keukenmachine. Schep de geprakte avocado in een schaaltje. Snijd daarna het sjalotje en de tomaat in kleine stukjes. Voeg dit toe aan de avocado. Verwijder de zaadlijsten uit de chilipeper en snijd in stukjes. Voeg toe aan de avocado. Als je van pittig houdt, kan je de zaadlijsten mee snijden. Knijp de limoen uit boven de avocado en voeg de versgemalen peper naar smaak toe.
Tomatensalsa
Ingrediënten
- 250 gram rijpe tomaten
- ½ rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel (gedroogde of verse) peterselie
- ½ limoen
- Als je van pittig houdt: ⅓ chilipeper
Bereiding
Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe ze in een schaaltje. Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes. Pers de knoflook en snijd de peterselie. Voeg de ui, knoflook en peterselie toe aan de tomaten. Knijp de limoen uit boven het tomatensalsa. Houd je van pittig? Verwijder de zaadlijsten uit de chilipeper en snijd deze kleine stukjes. Voeg de peper toe aan de tomatensalsa.
Interessant voor jou
Geroosterde bloemkool met knoflook-yoghurt dip
Barbecueën ongezond? Niet met deze geroosterde bloemkool met knoflook-yoghurt dip. Dit recept is vegetarisch en zó klaar.Gegrilde ananas spiesen
Het is tropisch genieten met deze gegrilde ananas spiesen van de barbecue. Ze zijn lekker en staan in een handomdraai op tafel.Turkse (kip)hamburgers van de barbecue
Staat er een barbecue op de planning? Deze Turkse (kip)hamburgers zijn erg lekker en klaar in een handomdraai.