Geroosterde bloemkool met knoflook-yoghurt dip
Deze geroosterde bloemkool is de perfecte vegetarische toevoeging voor op de barbecue. Door de kruidenmix heeft de bloemkool lekker veel smaak. Probeer iedere keer een ander smaakje door de kruiden af te wisselen. Een echt feestje op je bord!
Ingrediënten
Bloemkool
Voor 2 porties.
- Water
- 1 bloemkool
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels kerriepoeder
- ½ theelepel cayennepoeder (Houd je niet van pittig? Kies dan voor 1 theelepel gerookte paprikapoeder.)
- 1 citroen
Bereiding
Kook de bloemkool
Pak een pan waar de bloemkool helemaal in kan. Vul de pan met water en breng het water aan de kook. Zorg dat er voldoende water in zit zodat de bloemkool onder water staat. Doe de bloemkool in de pan en kook hem 10 minuten. Giet de bloemkool af en spoel hem daarna met koud water.
Bereid de olie
Doe de olie in een kommetje. Pers de knoflook en voeg deze samen met de kerriepoeder en cayennepoeder toe aan de olie. Roer het geheel goed door elkaar. Rasp een beetje van de citroenschil en zet dit apart. Snijd vervolgens de citroen doormidden en knijp 1 helft uit. Voeg dit toe aan het oliemengsel. Zet de bloemkool in kom waar hij ruim in past. Giet het oliemengsel over de bloemkool en smeer hem hier goed mee in. Dek de bloemkool vervolgens af met vershoudfolie totdat de barbecue heet genoeg is.
Op de barbecue
Steek de barbecue aan en ga hierbij voor een indirecte hitte van 200 graden. Zet een aluminium druipbakje onder het rooster waar de bloemkool op komt te liggen. Is de barbecue op temperatuur? Leg de bloemkool op het rooster boven het druipbakje. Zitter er nog restjes van het oliemengsel in de kom? Smeer de bloemkool hier dan nog een keer mee in. Strooi de citroenrasp over de bloemkool en sluit de barbecue met een deksel. Rooster de bloemkool in 30-40 minuten. De bloemkool mag een mooie goudbruine kleur krijgen, maar zorg dat hij niet te donker wordt. Haal de bloemkool van de barbecue en snijd de bloemkool in plakken en serveer ze gelijk.
Wat is indirecte hitte?
Met indirect hitte wordt je barbecue een heteluchtoven. Door kolen op een bepaalde manier in de barbecue te leggen, maak je warmtezones. Je legt het eten op het deel van het rooster waar geen kolen onder liggen, zodat deze rustig gaar worden.
Tip!
Je kunt dit gerecht ook bereiden in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster de bloemkool in 30-40 minuten.
Ingrediënten
Dip
- 150 ml Griekse yoghurt 0% vet
- 1 eetlepel (yoghurt)mayonaise
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- Peper
Bereiding
Schep de yoghurt en de mayonaise in een schaaltje. Pers de knoflook en voeg deze samen met de peper en paprikapoeder toe aan het yoghurt-mayonaise mengsel. Roer het geheel goed door elkaar. Serveer in een schaaltje naast de bloemkool.
Interessant voor jou
Gegrilde ananas spiesen
Maak je barbecue compleet met deze gegrilde ananas spiesen. Het is een lekker tropisch toetje of bijgerecht.Dipjes en smeersels voor bij de barbecue
Met deze dipjes en smeersels mag je bij iedere barbecue aankomen. Lekker voor op een stukje volkoren stokbrood!Turkse (kip)hamburgers van de barbecue
Steel de show met deze Turkse (kip)hamburgers! Ze zijn een lekkere toevoeging voor iedere barbecue.