Hartstichting.nl wordt geladen

Ingrediënten

Voor 4 personen

Falafel

  • 200 gram ongekookte kikkererwten (geweekt en gedroogd);
  • 75 gram gele ui;
  • 3 teentjes knoflook;
  • 1 theelepel citroenrasp;
  • 1 eetlepel olijfolie (+ extra om te besprenkelen);
  • 30 gram verse koriander;
  • 30 gram verse peterselie;
  • ¼ theelepel bakpoeder;
  • 1 theelepel komijn;
  • 1 theelepel koriander;
  • ¼ theelepel cayennepeper.

Toppings

  • 4 volkoren pita's;
  • komkommer;
  • tomaat;
  • rode ui.

Het recept gaat verder onder het formulier.

Jouw steun is hard nodig

Elke dag overlijden 106 mensen aan een hart- of vaatziekte. Ieder overlijden is er 1 teveel. Daarom steken wij tijd én geld in voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. Zo werken we samen met diëtisten, zoals Ahlam, om mensen te helpen met gezonder eten. Met jouw steun kunnen we doorgaan met dit soort samenwerkingen. Help je mee met een donatie?

Steun voorlichting voor een gezond hart

Kies een bedrag

Op welke manier wil je betalen?

Steun voorlichting

voor een gezond hart

Sara

Bereiding

Maak het beslag

Week de kikkererwten minimaal 12 uur in een grote schaal met water. Bijvoorbeeld een hele nacht. Spoel ze daarna goed af en laat ze uitlekken. Zorg ervoor dat de kikkererwten goed droog zijn voordat je ze gebruikt. Anders wordt het mengsel te vochtig.

Doe de kikkererwten, ui, knoflook, citroenschil, olijfolie en bakpoeder in een keukenmachine. Voeg ook de koriander, peterselie, komijnpoeder, gemalen koriander en cayennepeper toe. Pureer het tot een grove massa.

Rollen maar

Schep het mengsel in een kom en dek deze af met folie. Laat het 30 minuten tot 1 uur in de koelkast staan. Dit maakt het mengsel steviger en makkelijker te vormen. Gebruik je handen om kleine balletjes te maken. Is het mengsel te plakkerig? Dan kun je je handen invetten met een klein beetje olijfolie. 

In de airfryer

Verhit de airfryer voor op 180 graden. Bestrijk de falafelballetjes licht met olijfolie of gebruik een bakspray voor een goudbruine korst. Doe de balletjes in het mandje van de airfryer. Zorg dat ze elkaar niet raken. 

Bak ze in 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig. Schud het mandje in het midden even om. Zo bakken de balletjes mooi bruin aan alle kanten.

Serveren

Serveer de falafel warm in volkoren pita’s met rauwkost, zoals komkommer, tomaat en rode ui. Voeg verse kruiden en tzatziki toe voor een frisse en smaakvolle twist. BSAHA, of eet smakelijk!

  • Voedingswaarden per persoon

    • energie: 330 kcal;
    • vetten: 13,5 gram;
      • waarvan verzadigd: 2,5 gram;
    • koolhydraten: 33 gram;
      • waarvan suikers: 2,3 gram;
    • voedingsvezels: 11 gram;
    • eiwitten: 9,5 gram;
    • zout: 0,6 gram.

    De voedingswaarden zijn met 1 volkoren pita, rauwkost en saus.

Over Ahlam Ouali

"Ik ben Ahlam Ouali: een erkend diëtiste, voedingsdeskundige en receptontwikkelaar met Marokkaanse roots. De liefde voor koken kreeg ik van jongs af aan mee van mijn moeder en oma. Als kind keek ik vaak toe hoe zij heerlijke gerechten bereidden. Toen ik ouder werd, gaf ik mijn eigen twist aan de gerechten. Ik ontdekte al snel dat de Marokkaanse keuken óók gezond kan zijn. Vanuit deze passie begon ik het Instagram-account 'marokkaansediëtist'. Hier deel ik wekelijks gezonde én makkelijke recepten."

Ahlam Ouali