Tips voor je hart bij warm weer
Sommigen vinden het warme weer heerlijk, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Let daarom extra op ouderen, hartpatiënten, baby’s en hele jonge kinderen. Kijk of de mensen in je omgeving voldoende drinken en verkoeling krijgen.
Tips bij extreme warmte
- Blijf binnen tijdens de warmste uren van de dag (12.00 tot 16.00 uur) of zoek de schaduw op.
- Ontspan op de warmste uren van de dag of pas je tempo aan.
- Houd je woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning.
- Draag dunne kleding en bedek je hoofd met een pet of hoed.
- Smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
- Drink extra water omdat je veel vocht verliest door het zweten.
Hitteplan
Bij tropisch warme dagen activeert het RIVM het Nationaal Hitteplan. Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. En een oproep om extra op elkaar te letten.
Advies voor hartpatiënten
-
Let op de plaats waar je medicijnen liggen. De meeste medicijnen moeten worden bewaard in een droge kast van maximaal 25°C.
-
Patiënten met hartfalen hebben vaak een vochtbeperking. Ga niet op eigen initiatief (veel) meer drinken. Bespreek dit altijd eerst met de arts of hartfalenverpleegkundige.
-
Gebruik je plastabletten tegen een hoge bloeddruk of voor het kwijtraken van extra vocht? Bij hitte kan dit soms te veel zijn. Overleg bij twijfel met de arts of het medicijngebruik moet worden aangepast.
Effect van warmte op het hart
“Om warmte af te voeren zweet je meer, want zweet op de huid zorgt voor verkoeling als het verdampt," legt adviseur medische informatie Hermien Kalkman uit. “Ook worden bloedvaten in de huid wijder, zodat het lichaam meer warmte kwijt kan via de huid. Er zit meer bloed in die verwijde vaten en daardoor pompt het hart per hartslag minder bloed rond dan normaal. Dit betekent dat je hart veel harder moet werken om voldoende bloed bij alle organen te krijgen. Als je hart het minder goed doet, is dat moeilijk. Je kunt dan kortademig en vermoeid worden, of dikke enkels krijgen.”
Tips voor sporten op warme dagen
- Let als sporter goed op bij hitte. Vooral als je eerder hartklachten hebt gehad.
- Sport bij voorkeur ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat en neem rust tijdens de warmste uren van de dag of pas je tempo aan.
- Draag dunne kleding en bedek je hoofd met een pet of hoed.
- Drink extra omdat je veel vocht verliest door het zweten.
- Ga tijdens een pauze even in de schaduw zitten.
Let op! Krijg je tijdens het sporten last van pijn op de borst, hartritmestoornissen of val je plotseling flauw? Stop dan onmiddellijk en raadpleeg een arts.
Gezonde drankjes bij warmte
Bij warm weer is voldoende drinken belangrijk. Kies voor verkoelende dranken zoals:
- kraanwater en mineraalwater
- thee zonder suiker (citroensap in de thee werkt goed tegen de dorst)
- sterk verdunde limonadesiroop
- zure melkproducten zoals ongezoete yoghurt of karnemelk
Koel je drankje met ijsblokjes of ingevroren fruitblokjes. Vers fruit eten werkt ook verkoelend.
Interessant voor jou
Tips voor een vegetarische barbecue
Met de zomer in zicht is het weer tijd om lekker te barbecueën. Maar te veel vlees, vet en sauzen zijn niet zo gezond. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Bekijk onze tips voor een vegetarische barbecue hier.Zomerse fruitijsjes
Kan je wel wat afkoeling gebruiken? Met vers fruit maak je heel makkelijk frisse én gezonde ijsjes voor op een warme zomerdag.Verfrissende drankjes
Wat drink jij om je hoofd koel te houden? In drankjes zitten vaak ongemerkt veel calorieën. Deze verfrissende én verantwoorde drankjes maak je makkelijk zelf.