Hartstichting.nl wordt geladen

Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig en meestal te hoog. De hartritmestoornis is niet acuut levensbedreigend, maar moet meestal wel behandeld worden. Het kan namelijk ernstige herseninfarcten veroorzaken en uiteindelijk ook het hart beschadigen.  

Vaak overgewicht

Ongeveer vijfhonderdduizend mensen in Nederland hebben last van boezemfibrilleren. Het is daarmee de meest voorkomende hartritmestoornis. Bij een deel van de mensen gaat het om aanvallen die vanzelf weer overgaan. Maar bij 1 op de 4 patiënten is het boezemfibrilleren constant aanwezig als er niet ingegrepen wordt. Bijna 1 op de 3 mensen in deze groep heeft ernstig overgewicht, zo is gebleken uit een recente registratie in Nederlandse ziekenhuizen. Dat is tweemaal zo vaak als in de algemene bevolking. 

Behandeling

De behandeling van boezemfibrilleren bestaat uit antistollingsmedicijnen om het risico op herseninfarcten te verlagen. Daarnaast bestaan er medicijnen die het hart vertragen, of in het normale ritme terugbrengen. Als patiënten veel klachten houden kan de hartritmestoornis met behulp van een elektrische schok verholpen worden. Helaas is het effect daarvan vaak maar van korte duur en komt het boezemfibrilleren weer terug. Dit komt doordat de onderliggende problemen – zoals overgewicht –niet of onvoldoende worden aangepakt. 

Oorzaak aanpakken

Een aantal cardiologen en arts-onderzoekers van Rijnstate, onderzoekt nu of boezemfibrilleren te voorkomen is als patiënten afvallen en een betere leefstijl aannemen. Alle 280 patiënten starten daarvoor met een gecombineerde leefstijlinterventie. 

Een man met overgewicht op de loopband

Dit is een door de verzekering vergoed programma waarin ze advies en begeleiding krijgen over gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Daarnaast krijgt de helft van de mensen een medicijn dat hen helpt met afvallen. De andere helft van de patiënten krijgt een nepmedicijn (placebo). 

Voor wie

Mensen die recent de diagnose aanhoudend boezemfibrilleren kregen, gepland staan voor een elektrische schok (cardioversie) en een BMI hoger dan 27 hebben, kunnen meedoen aan dit onderzoek. De arts nodigt patiënten uit om mee te doen. De computer bepaalt vervolgens of een patiënt in de medicijn- of in de placebogroep wordt geloot. Na een jaar worden alle patiënten in het ziekenhuis gecontroleerd en kijken de onderzoekers hoeveel iedere patiënt is afgevallen, en wat het effect was op het hartritme en de klachten. 

Over het onderzoek

Dit onderzoek heet DUTCH-WAIST. Het wordt gefinancierd door de Hartstichting en Withering Stichting Nederland (WSN). De studie wordt gecoördineerd door Vereniging Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN). Novo Nordisk financiert de distributie van de medicatie en draagt tevens aan deze studie bij door het beschikbaar stellen van het onderzoeksmedicijn/ placebo. De hoofdonderzoekers zijn cardioloog dr. Ron Pisters, cardioloog-elektrofysioloog dr. Martin Hemels en promovendus Leonard Voorhout, allen van Rijnstate. Door heel Nederland doen er achttien ziekenhuizen mee.