Minister van Volksgezondheid neemt landelijke hart- en vaatagenda in ontvangst
Hartstichting-directeur Hans Snijder heeft vandaag de landelijke hart- en vaatagenda overhandigd aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Fleur Agema. Op deze agenda staan de 7 belangrijkste uitdagingen om hart- en vaatziekten aan te pakken.
Hans Snijder sprak met de minister over het belang van een breed gedragen agenda. Hij werd vergezeld door Rebecca Abma Schouten, hoofd onderzoek Hartstichting, Joanne van Bavel, projectleider hart- en vaatagenda en Jolien Roos-Hesselink, directeur-bestuurder Dutch CardioVascular Alliance en hoogleraar cardiologie in het Erasmus MC.
Betere behandelingen
Specifiek werd stilgestaan over de noodzaak van een landelijke data-infrastructuur voor betere behandelingen voor hart- en vaatziekten. Ook werd besproken dat er meer aandacht moet komen voor hartfalen en het vroeg opsporen van hart- en vaatziekten. Samenwerking in onderzoek en het in de praktijk toepassen van opgedane kennis is essentieel om hart- en vaatziekten te behandelen voordat onherstelbare schade is gedaan. Alleen zo houden we de zorg ook toegankelijk voor iedereen die zorg nodig heeft.
Tweede doodsoorzaak, meeste ziekenhuisopnamen
Hart- en vaatziekten zijn de tweede doodsoorzaak in Nederland en zijn de belangrijkste reden voor ziekenhuisopnamen. Hart- en vaatziekten zijn dan ook een van de grootste gezondheidsproblemen van Nederland. Op dit moment lijden 1,7 miljoen mensen in Nederland aan een hart- of vaatziekte.
Weinig aandacht
Als er fundamenteel niets verandert om hart- en vaatziekten terug te dringen, neemt dit aantal de komende jaren toe tot 2,6 miljoen. De Hartstichting benadrukte in het gesprek met de minister dat hoewel hart- en vaatziekten een van de grootste gezondheidsproblemen in ons land zijn, hier maatschappelijk heel weinig aandacht voor is.
Hartgezonder Nederland
De minister herkende het geschetste beeld en gaf aan zeer bereid te zijn om te helpen aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten en de hart- en vaatagenda bespreekbaar te maken. Er zijn concrete plannen voor een vervolgafspraak met het ministerie.
De landelijk hart- en vaatagenda gaat een belangrijke bijdrage leveren om te zorgen dat minder mensen een hart- en vaatziekte krijgen en beter behandeld worden.