Bijna 4 miljoen euro aan Dekkerbeurzen voor 10 topwetenschappers
De Hartstichting heeft vandaag aan 10 topwetenschappers een Dekkerbeurs toegekend van in totaal 3,7 miljoen euro. Met deze jaarlijkse persoonlijke onderzoeksbeurzen voor getalenteerde wetenschappers kunnen de onderzoekers de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.
Strenge selectie
De Dekkerbeurzen zijn toegekend aan onderzoekers van het LUMC, Amsterdam UMC, UMC Utrecht, Beatrix Kinderziekenhuis UMCG, Erasmus MC en Maastricht UMC+.
De selectieprocedure voor een Dekkerbeurs is streng: er wordt gekeken naar de kwaliteit van de onderzoeker én de kwaliteit van het onderzoek. Met de beurzen stelt de Hartstichting de onderzoekers in staat om zich langdurig bezig te houden met wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Daarmee kunnen ze een volgende stap in hun carrière als onderzoeker maken. De Dekkerbeurs helpt hen een eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.
Sneller oplossingen voor patiënten
Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om te voorkomen dat mensen overlijden of ziek en steeds zieker worden door hart- en vaatziekten. Met haar persoonsgebonden Dekkerbeurzen probeert de Hartstichting daarom toptalent aan het hart- en vaatziektenonderzoek te verbinden. Een Dekkerbeurs helpt onderzoekers hun eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.
Sander Kooijman, Leids Universitair Medisch Centrum
Dr. Sander Kooijman gaat onderzoeken op welke manier hij kan zorgen dat cellen die vet kunnen verbranden harder gaan werken, om zo slagaderverkalking te remmen.
Menno Douwes, Beatrix Kinderziekenhuis UMCG
Dr. Menno Douwes richt zijn onderzoek op het soepeler maken van de grote longslagaders. Patienten met een veel te hoge bloeddruk in de longen zouden hierdoor langer kunnen blijven leven met een betere levenskwaliteit.
Kirby Lattwein en Eline Vinke, Erasmus MC
Dr. Kirby Lattwein onderzoekt een gel met superkleine gasbelletjes en medicijnen naar de plek van een ontsteking sturen met ultrageluid. Dr. Eline Vinke wil verloop van ziekte aan de kleine hersenvaten kunnen voorspellen.
Samuel Heuts, Maastricht UMC+
Dr. Samuel Heuts onderzoekt hoe een hartinfarct tijdens bypassoperatie opgespoord kan worden
Tyler Kirby, Amsterdam UMC
Dr. Tyler Kirby onderzoekt waarom sommige mensen met erfelijke foutjes in het DNA wel een ernstige hartspierziekte krijgen en andere niet.
Heleen Westland, Tim van de Hoef, Steven Hageman en Mark Bakker, UMC Utrecht
- Dr. Heleen Westland werkt samen met patiënten, hartfalenverpleegkundigen en cardiologen aan nieuwe manieren om deze patiënten te ondersteunen. Zo wil ze zorgen dat zij minder vaak opgenomen hoeven te worden in het ziekenhuis en dat ze in het dagelijks leven minder last hebben van hun klachten.
- Dr. Tim van de Hoef onderzoekt hoe kunstmatige intelligentie de oorzaak van pijn op de borst kan vinden.
- Dr. Steven Hageman werkt aan een digitale beslishulp waarmee artsen de behandeling kunnen afstemmen op de patiënt.
- Dr. Mark Bakker wil de oorzaken van een hersenbloeding ontrafelen om medicijnen tegen hersenbloedingen mogelijk te maken