Hart- en vaatzieken moeten worden aangemerkt als volksziekte
Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht roept de Hartstichting alle politieke partijen op om hart- en vaatzieken aan te merken als een volksziekte.
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 2 en de belangrijkste reden van ziekenhuisopname. Dat leidt tot 6,8 miljard euro aan zorgkosten per jaar – alleen voor hart- en vaatziekten. “Als de overheid geen maatregelen neemt, zal het aantal hart- en vaatpatiënten met een miljoen toenemen, van 1,7 miljoen naar 2,6 miljoen”, zegt directeur van de Hartstichting Hans Snijder. “Dat is onacceptabel en bovendien niet houdbaar.”
Investeren in preventie, eerder opsporen en onderzoek
Volgens de Hartstichting moeten hart- en vaatziekten daarom meer prioriteit krijgen in het beleid en net als kanker, obesitas en de ziekte van Alzheimer worden aangemerkt als volksziekte, met de nodige investeringen in preventie, eerder opsporen en wetenschappelijk onderzoek.
Meer actie overheid
De Hartstichting streeft naar een Gezonde Generatie in 2040. Om dat te bereiken moeten we af van alle ongezonde prikkels in onze samenleving, zo stelt het Gezondheidsfonds in haar verkiezingsmanifest. Directeur Snijder: “We willen nog meer actie van de overheid om het roken terug te dringen, en gezonde voeding betaalbaar en beschikbaar te maken.”
De druk op de zorg neemt toe, mensen met een lagere sociaaleconomische status leven korter en in minder goede gezondheid dan mensen met een hogere sociaaleconomische status, en aan alle kanten worden we verleid met ongezonde prikkels.
Gezonde omgeving
De omgeving moet volgens de Hartstichting zo worden ingericht dat het veel gemakkelijker wordt om voldoende te bewegen. En daarnaast is er gericht beleid nodig voor mensen met een lagere sociaaleconomische positie zodat ook deze groep een eerlijk kans krijgt op een gezond leven.
Mensen die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten moeten efficiënter worden opgespoord en laagdrempelig begeleiding kunnen krijgen om hun hartgezondheid te verbeteren.