Megasubsidie NWO en steun Hartstichting voor hybride hart
NWO en de Hartstichting hebben gezamenlijk ruim 11 miljoen euro toegekend aan een Nederlandse onderzoeksgroep om een hybride hart te ontwikkelen. Dit hart van zacht kunststof, technologie en menselijk weefsel moet een oplossing worden voor mensen met ernstig hartfalen en een alternatief voor donorharten. Het onderzoek wordt geleid vanuit het Erasmus MC.
Oplossing voor ernstig hartfalen
Voor mensen met ernstig hartfalen zijn er geen mogelijkheden om het zieke hart te genezen. Ook zijn er te weinig donorharten beschikbaar. Het hybride hart kan een oplossing betekenen voor deze mensen. De onderzoekers hopen dat het hybride hart binnen 10 jaar beschikbaar is als alternatief voor donorharten bij harttransplantaties. Professor dr. Jolanda Kluin, hoofd thoraxchirurgie van het Erasmus MC en onderzoeksleider van dit programma: “Het is geweldig dat dit onderzoek is toegekend. Dit maakt het mogelijk om te werken aan een oplossing voor patiënten die we nu niet kunnen helpen”.
Wat is het hybride hart?
Het hybride hart is een kunsthart dat zachte kunststof, technologie en menselijk weefsel combineert. Het bestaat onder meer uit een zachte ‘robotspier’ van rubberachtig materiaal dat kan samenknijpen en ontspannen, net zoals een echte hartspier. Aan de binnenkant van het hart komt materiaal dat cellen aantrekt uit het bloed. Zo ontstaat een laagje weefsel dat het lichaam zelf aanmaakt. Daardoor komt het bloed niet in contact met kunststof, wat de kans op bloedstolsels, infecties en afstoting verkleint.
Op welke manieren steunt de Hartstichting dit belangrijke onderzoek?
Een betere behandeling van hartfalen is een van de topprioriteiten van de Hartstichting. Daarom steunt de Hartstichting dit onderzoek. De Hartstichting heeft ook gesprekken tussen de onderzoekers en patiënten georganiseerd. Zo konden patiënten meedenken over de onderzoeksplannen voor het hybride hart. De Hartstichting heeft zich er ook voor ingespannen dat andere organisaties investeren in de ontwikkeling van het hybride hart, zodat het onderzoek nog sneller gaat.
Het hybride hart maakt gebruik van technieken die mede dankzij eerdere investeringen van de Hartstichting zijn ontwikkeld. Zo bevat het materialen die cellen uit het lichaam aantrekken en het lichaam helpen om bijvoorbeeld zelf een hartklep aan te maken.
Over het onderzoek
Aan dit project werken artsen en onderzoekers van de volgende instellingen mee: Erasmus MC, TU Eindhoven, AMOLF, Hogeschool Saxion, Universiteit Twente, TU Delft. NWO draagt 10 miljoen euro bij aan dit onderzoek, de Hartstichting investeert er 700.000 euro in.