Ruim 3 miljoen euro aan Dekkerbeurzen voor 8 topwetenschappers
De Hartstichting heeft aan 8 topwetenschappers een Dekkerbeurs toegekend van in totaal 3,3 miljoen euro. Met deze jaarlijkse persoonlijke onderzoeksbeurzen voor getalenteerde wetenschappers kunnen de onderzoekers de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.
Strenge selectie
De Dekkerbeurzen zijn toegekend aan onderzoekers van Amsterdam UMC, UMC Utrecht, Universiteit Utrecht, Maastricht UMC+, Wageningen Universiteit, Universiteit Leiden en het LUMC.
De selectieprocedure voor een Dekkerbeurs is streng: er wordt gekeken naar de kwaliteit van de onderzoeker én de kwaliteit van het onderzoek. Met de beurzen stelt de Hartstichting de onderzoekers in staat om zich langdurig bezig te houden met wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Daarmee kunnen ze een volgende stap in hun carrière als onderzoeker maken. De Dekkerbeurs helpt hen een eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.
Sneller oplossingen voor patiënten
Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om te voorkomen dat mensen overlijden of ziek en steeds zieker worden door hart- en vaatziekten. Met haar persoonsgebonden Dekkerbeurzen probeert de Hartstichting daarom toptalent aan het hart- en vaatziektenonderzoek te verbinden.
Marten Hoeksema, Amsterdam UMC
Dr. Marten Hoeksema gaat onderzoek doen naar het meest voorkomende onderliggende probleem van hart- en vaatziekten: slagaderverkalking.
Nimrat Grewal, Amsterdam UMC
Dr. Nimrat Grewal wil met haar onderzoek scheuren in de aorta voorkomen.
Nick Weaver, UMC Utrecht
Veel mensen krijgen na een herseninfarct te maken met problemen met denken, zoals moeite met taal, het geheugen en dingen plannen. Deze problemen worden vaak laat opgemerkt. Dr. Nick Weaver gaat onderzoeken hoe je deze problemen eerder kan opsporen. Zo kunnen mensen sneller een behandeling krijgen.
Sophie Bots, Universiteit Utrecht
Welk medicijn werkt beter voor deze vrouw met hartfalen? Medicijn A of B? Op dit moment kunnen artsen dat in de spreekkamer niet bepalen. Als het aan dr. Sophie Bots ligt, gaat dat in de toekomst veranderen.
Matthijs Cluitmans, Maastricht UMC+
In Nederland worden er per dag meer dan 90 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis opgenomen. Hun hartspier raakt hierbij beschadigd. Daardoor hebben zij meer risico op een levensgevaarlijke hartstilstand. Biomedisch wetenschapper dr. Matthijs Cluitmans wil met een heel gedetailleerd hartfilmpje onderzoeken of hij per patiënt kan voorspellen hoe groot hun risico nu echt is.
Deli Zhang, Wageningen Universiteit
Dr. Deli Zhang gaat onderzoek doen naar onze 'energiefabriekjes'. Zowel bij mensen met diabetes als bij mensen met boezemfibrilleren werken deze fabriekjes niet goed meer. Ongeveer één op de zes mensen met diabetes krijgt boezemfibrilleren. Dit is een hartritmestoornis die ernstige herseninfarcten kan veroorzaken en uiteindelijk ook het hart kan beschadigen.
Marie Depuydt, Universiteit Leiden (LACDR)
Dr. Marie Depuydt gaat onderzoek doen naar cellen van ons afweersysteem. Deze ontstekingscellen zorgen ervoor dat slagaderverkalking namelijk steeds erger wordt.
Friso Rijnberg, LUMC
Kinderen met een eenkamerhart krijgen al jong een kunststof buisje dat twee bloedvaten met elkaar verbindt. Deze verbinding leidt het zuurstofarme bloed direct richting de longen, zonder tussenkomst van het hart. Patiënten kunnen echter later in hun hun leven gezondheidsklachten krijgen doordat het buisje te krap is geworden. Dr. Friso Rijnberg gaat onderzoeken of een speciaal buisje dit oplost. Een buisje van materiaal dat met de leeftijd zowel in de lengte als in de breedte kan uitrekken