Hartstichting.nl wordt geladen

Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Hartfalen geeft klachten als kortademigheid, vermoeidheid en het vasthouden van vocht. De gevolgen voor het dagelijks leven zijn ernstig. Mensen met hartfalen zijn sneller moe, kunnen vaak niet meer alles eten en drinken en hebben moeite met dagelijkse activiteiten. Dit zorgt ervoor dat mensen bijvoorbeeld niet meer kunnen sporten, boodschappen halen of werken.

Hartfalen is in de meeste gevallen nog niet te genezen. Na de eerste ziekenhuisopname sterft 67% van de mensen binnen 5 jaar. Hoewel de zorg voor mensen met hartfalen in Nederland goed is, kan die nog veel beter. Want lang niet iedere hartfalenpatiënt wordt herkend en behandeld. Dit gaan we samen aanpakken.

Onze ambitie: mensen met hartfalen leven langer en hebben minder klachten

Samen zorgen we ervoor dat mensen met hartfalen langer leven en minder klachten ervaren. Dit bereiken we door hartfalen eerder te herkennen, beter te begrijpen en beter te behandelen. Zo zorgen we dat iedereen met hartfalen de best mogelijke zorg krijgt. 

Waarom is het hard nodig om hartfalen aan te pakken?

Mensen met hartfalen komen vaak in het ziekenhuis terecht. Het aantal mensen met hartfalen gaat de komende jaren hard stijgen. De druk op de hartfalenzorg wordt dus steeds hoger. Veel mensen weten niet wat hartfalen is, maar we schatten dat 500.000 mensen in Nederland deze ernstige ziekte hebben. Meer dan de helft daarvan weet dit niet. 

Hartfalen wordt vaak niet of te laat herkend. Zonder diagnose krijgen mensen geen behandeling. Zonder behandeling gaat het hart hoe dan ook steeds verder achteruit. Ook na een diagnose krijgen veel mensen met hartfalen niet de beste behandeling. Genezen van hartfalen is meestal nog niet mogelijk. Een behandeling werkt soms wel voor de ene soort hartfalen, maar niet voor de andere. Er zijn behandelingen nodig voor álle soorten hartfalen.

De komende 10 jaar wil de Hartstichting grote stappen zetten

  • 1. Hartfalen samen eerder herkennen

    Zeker de helft van de mensen in Nederland weet wat hartfalen is, welke klachten erbij horen en hoe ernstig deze ziekte is. Huisartsen herkennen mensen met een hoog risico op hartfalen. Zorgverleners herkennen de klachten, waardoor 80% van de patiënten met klachten de juiste diagnose krijgt. Zorgverleners voeren de juiste onderzoeken uit, zodat patiënten veel sneller een diagnose krijgen.

  • 1. Hartfalen samen beter begrijpen

    We begrijpen beter hoe hartfalen ontstaat, vooral hartfalen door een stijve hartspier en hartfalen door een slecht werkende rechterkamer. We weten hoe we deze vormen van hartfalen vroeg kunnen opsporen. We zetten nieuwe en bestaande kennis in om mensen met deze vormen van hartfalen beter te behandelen. 

  • 3. Hartfalen samen beter behandelen

    Iedere patiënt krijgt de beste behandeling volgens de richtlijnen voor het opsporen en behandelen van hartfalen. We richten de hartfalenzorg zo in dat zorgverleners hun patiënten op afstand in de gaten kunnen houden. Zorgverleners en patiënten bespreken zaken die passen bij de levensfase van de patiënt en het stadium van de ziekte. De zorg die huisartsen, cardiologen, verpleegkundigen en andere zorgverleners bieden, sluit goed op elkaar aan. De financiering van deze zorg is geregeld.

"Ik had nog nooit van hartfalen gehoord. Gelukkig legde de cardioloog het goed uit. Pas na een doorverwijzing naar een specialistisch ziekenhuis en een half jaar wachten sloegen de medicijnen aan. Ik ben snel moe en natuurlijk denk ik weleens: verdorie, ik ben nog hartstikke jong! Mijn vriendinnen kunnen allemaal meer dan ik… Maar ik heb daardoor geleerd om stil te staan bij wat ik wél kan."
- Patiënt Yvonne

Patiënt Yvonne

Hoe gaan we hartfalen aanpakken?

  • Mensen voorlichten over hartfalen

    We gaan zo veel mogelijk mensen voorlichten over hartfalen en de klachten die erbij horen.

  • Zorgverleners bijscholen en ondersteunen

    We helpen huisartsen en andere zorgverleners met kennis en betere testen om hartfalen eerder te herkennen. Ook verbeteren we de samenwerking tussen patiënten, huisartsen, cardiologen en verpleegkundigen.

  • Onderzoek financieren

    We financieren onderzoek om hartfalen door een stijve hartspier en hartfalen door een slecht werkende rechterkamer beter te herkennen en behandelen.

  • Kennis beter toepassen

    We passen kennis over het herkennen en behandelen van hartfalen beter toe in de praktijk.

  • Hartfalenzorg op maat mogelijk maken

    Zorgverleners die patiënten behandelen passen behandelingsrichtlijnen juist toe. Ze beschikken op tijd over alle gegevens van de patiënt. Ook de begeleiding van patiënten en naasten is op maat.

  • Zorg op afstand stimuleren

    We richten de hartfalenzorg zo in, dat artsen hun patiënten op afstand in de gaten kunnen houden en ondersteunen. Bijvoorbeeld via de computer, tablet, smartphone of andere apparaten. Patiënten hoeven alleen maar naar het ziekenhuis als het moet. Dat is prettiger voor de patiënt en het ontlast de zorg.

  • Financiering van de zorg regelen

    Om de zorg door verschillende zorgverleners goed op elkaar aan te laten sluiten, is geld nodig.

Met wie gaan we hartfalen aanpakken?

Hartfalen aanpakken kunnen we niet alleen. We gaan hiervoor samenwerken met zo veel mogelijk partijen, zoals: 

  • mensen met hart- en vaatziekten en hun naasten;
  • huisartsen;
  • specialisten; 
  • onderzoekers;
  • Harteraad; 
  • andere gezondheidsfondsen;
  • andere organisaties die onderzoek financieren;
  • zorgverzekeraars;
  • de overheid.

Door samen hartfalen aan te pakken zorgen we ervoor dat mensen met hartfalen langer leven met minder klachten en de beste zorg krijgen.

Lees hier het uitgebreide rapport van de hart- en vaatagenda.