Hartstichting.nl wordt geladen

Zou het niet fantastisch zijn als je op tijd je leefstijl kunt aanpassen om zo een hartinfarct te voorkomen? Of dat je al medicijnen krijgt voordat je klachten hebt door hartfalen, waardoor je hart niet verder achteruitgaat? Dat klinkt misschien ongelooflijk, maar met nieuwe technieken kunnen zorgverleners hart- en vaatziekten, of een groot risico daarop, steeds eerder opsporen en dus ook behandelen. Hart- en vaatziekten ontstaan vaak voordat je klachten krijgt. Het gevolg: mensen lopen onherstelbare schade op of sterven zelfs. Dit willen we voorkomen.

Onze ambitie: hart- en vaatziekten op tijd ontdekken en voorkomen dat ze toeslaan

Samen zorgen we ervoor dat we mensen met een groot risico op hart- en vaatziekten en mensen met een hart- of vaatziekte zonder klachten op tijd ontdekken. Zo kunnen we voorkomen dat een hart- of vaatziekte ontstaat. Hierdoor kunnen mensen langer in goede gezondheid leven. 

Waarom is het zo hard nodig om hart- en vaatziekten op tijd te ontdekken?

Veel mensen hebben een hart- of vaatziekte of een groot risico daarop, terwijl ze dat niet weten. Ze weten bijvoorbeeld niet dat ze een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol hebben. Of een erfelijk verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daar voel je meestal ook niets van. Ze hebben nog geen klachten of de zorgverlener heeft de ziekte nog niet vastgesteld. We moeten deze mensen opsporen voordat zij ziek worden, invalide raken of overlijden.

De komende 10 jaar wil de Hartstichting grote stappen zetten

  • 1. Mensen hebben meer kennis over hart- en vaatziekten

    Zorgverleners zijn beter op de hoogte van de factoren die het risico op hart- en vaatziekten vergroten én bij welke andere ziektes het risico op hart- en vaatziekten groter is. Ook weten zorgverleners wat ze dan moeten doen om dit risico te verlagen. Verder maken we mensen, bijvoorbeeld met campagnes en via de Hartcheckpunten, meer bewust van risicofactoren voor hart- en vaatziekten en helpen hen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Bijvoorbeeld mensen met een laag inkomen, weinig opleiding of een migratieachtergrond. Ook mensen met langdurige ziektes weten dat zij meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Zij weten wat ze kunnen doen om hun risico te verkleinen.

  • 2. We weten hoe we hart- en vaatziekten het beste vroeg kunnen opsporen

    We willen weten wat het met mensen doet als ze te horen krijgen dat ze een groot risico hebben op hart- en vaatziekten en hoe we daarmee om kunnen gaan. Om zo veel mogelijk mensen met hart- en vaatziekten, of met een groot risico daarop, vroeg op te sporen, moeten we weten welke maatregelen het beste werken. Daarvoor is ook inzicht in de voordelen van op tijd opsporen en of die opwegen tegen de kosten.

  • 3. We sporen risicofactoren en hart- en vaatziekten beter op

    We richten ons op het op tijd opsporen van hart- en vaatziekten, waarbij we rekening houden met de specifieke kenmerken van verschillende doelgroepen. Dit stelt ons in staat om ziektes nauwkeuriger op te sporen en beter in te spelen op de behoeften van elke patiënt. Mensen die informatie over gezondheid goed kunnen begrijpen en toepassen, kunnen hun gezondheid meer zelf in de gaten houden, bijvoorbeeld met een app op hun telefoon. Hierdoor kunnen zorgverleners zich richten op degenen die extra ondersteuning nodig hebben.

    Huisartsen en specialisten onderzoeken bij patiënten met andere klachten ook of zij hart- en vaatziekten hebben of een vergroot risico daarop. Dit zorgt ervoor dat hart- en vaatziekten eerder worden opgespoord en behandeld. Daarnaast laten steeds meer mensen met een erfelijke hart- of vaatziekte in de familie zich testen op deze aanleg. Hierdoor kunnen zorgverleners sneller en eerder behandelen.

"Ik kreeg op mijn 45e een hartinfarct, erg schokkend. Daarom vind ik het heel belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar het eerder herkennen van slagaderverkalking. Stel je voor dat mijn kinderen hiermee te maken krijgen, of misschien zelfs mijn kleinkinderen!"
- Acteur Bas Muijs

Bas Muijs

Hoe gaan we hart- en vaatziekten op tijd ontdekken?

  • Op maat voorlichten over hart- en vaatziekten en het risico daarop

    De Hartstichting licht al sinds jaar en dag Nederlanders voor over hart- en vaatziekten. We gaan die informatie meer op maat aanbieden, zodat mensen met een groot risico meer kennis krijgen over hart- en vaatziekten. We kijken ook hoe en waar we dat het beste kunnen doen.

  • Onderzoek doen naar manieren om hart- en vaatziekten op tijd te ontdekken

    We gaan onderzoeken welke manieren het beste werken om hart- en vaatziekten op tijd op tijd te ontdekken. Ook kijken we wat voor onderzoek er nog nodig is om het op tijd ontdekken van hart- en vaatziekten te verbeteren. 

  • Manieren om hart- en vaatziekten vroeg op te sporen invoeren in de zorg

    We willen de beste manieren om hart- en vaatziekten op tijd op te ontdekken invoeren. Mensen moeten hier gemakkelijk aan mee kunnen doen, en het liefst dicht bij hun eigen omgeving. Ook kijken we hoe mensen hun eigen gezondheid zelf in de gaten kunnen houden. Bijvoorbeeld met begeleiding op afstand.

Met wie gaan we op tijd ontdekken?

Hart- en vaatziekten op tijd ontdekken kunnen we niet alleen. We gaan hiervoor samenwerken met zo veel mogelijk partijen, zoals:

  • patiënten;
  • huisartsen;
  • specialisten;
  • onderzoekers;
  • andere gezondheidsfondsen;
  • zorgorganisaties;
  • andere organisaties die onderzoek financieren;
  • kennisinstituten;
  • zorgverzekeraars;
  • de overheid.

Samen zorgen we ervoor dat hart- en vaatziekten op tijd ontdekt worden en iedereen langer leeft met een gezond hart en gezonde vaten. 

Lees hier het uitgebreide rapport van de hart- en vaatagenda.