Kennis sneller toepassen
Pas kennis en technieken sneller toe in de zorg.
Nederland is op het gebied van onderzoek naar hart- en vaatziekten één van de koplopers in de wereld. Maar na de eerste onderzoeksresultaten duurt het gemiddeld 17 jaar voordat patiënten echt voordeel hebben van nieuwe medicijnen, behandelingen of hulpmiddelen. Deels is dat nodig, omdat we natuurlijk zeker willen weten dat een nieuwe behandeling echt iets toevoegt en geen onverwachte bijwerkingen heeft. Ook blijft er nieuwe kennis onnodig lang liggen. Het proces van kennis naar praktijk duurt te lang. Dat gaan we versnellen.
Onderzoekers moeten al voor en tijdens het onderzoek nadenken over hoe de verwachte nieuwe kennis zo snel mogelijk kan worden toegepast. En nieuwe ontwikkelingen moeten beter aansluiten bij de behoeften van patiënten. Daar is aandacht, geld en expertise voor nodig. Samen gaan we ervoor zorgen dat mensen met hart- en vaatziekten meer en sneller baat hebben van nieuwe en bestaande kennis.
Onze ambitie: nieuwe medicijnen, behandelingen en technieken worden snel toegepast
We passen nieuwe medicijnen, behandelingen en technieken sneller toe in de praktijk om hart- en vaatziekten beter te voorkomen, herkennen en behandelen. Hierdoor verbetert de hart- en vaatzorg en het leven van mensen met hart- en vaatziekten.
Waarom is het nodig om nieuwe kennis sneller toe te passen?
Er zijn verschillende soorten kennis en er komt steeds nieuwe kennis bij. Bijvoorbeeld dingen die we weten vanuit wetenschappelijk onderzoek. Of zaken die een zorgverlener opvallen in de spreekkamer. Maar ook kennis die mensen met hart- en vaatziekten hebben over hoe het is om te leven met hun aandoening. Dit soort kennis verzamelen we al, maar dit kan nog veel beter. Als we al deze bestaande en nieuwe kennis sneller benutten, hebben mensen met hart- en vaatziekten hier nog meer voordeel van.
"Ik besef me dat ik er nog ben dankzij alle kennis en behandelmogelijkheden, door wat in het verleden is onderzocht. Ik vind het mooi dat er volop onderzoek wordt gedaan, want het redt levens. Dat maakt mij nieuwsgierig naar wat er nog meer mogelijk is. Worden de ICD’s bijvoorbeeld kleiner?"
- Patiënt Jasper
Met wie gaan we kennis sneller toepassen?
Kennis sneller toepassen, dat kunnen we niet alleen. We gaan hiervoor samenwerken met zo veel mogelijk partijen, zoals:
- onderzoekers;
- zorgprofessionals;
- ervaringsdeskundigen;
- patiëntorganisaties zoals Harteraad;
- andere onderzoekfinanciers;
- bedrijven;
- ziekenhuisbestuurders;
- zorgverzekeraars;
- de overheid.
Samen passen we kennis straks sneller toe en dragen zo bij aan een gezond hart en gezonde vaten voor iedereen.
Bekijk de andere 6 ambities
Klik op een thema voor meer informatie.
Zorg voor iedereen
Richt de zorg zo in dat iedereen voldoende en passende zorg blijft krijgen.Oog voor verschillen
Houd bij hart- en vaatziekten meer rekening met verschillen tussen mensen.Gezonde omgeving
Werk aan een omgeving waarin gezond leven makkelijk is.Op tijd ontdekken
Ontdek hart- en vaatziekten en een groot risico op hart- en vaatziekten op tijd.Behandel op maat
Voorspel en behandel hart- en vaatziekten per persoon.Hartfalen aanpakken
Herken hartfalen eerder en behandel op maat.