Hartstichting.nl wordt geladen

Nederland is op het gebied van onderzoek naar hart- en vaatziekten één van de koplopers in de wereld. Maar na de eerste onderzoeksresultaten duurt het gemiddeld 17 jaar voordat patiënten echt voordeel hebben van nieuwe medicijnen, behandelingen of hulpmiddelen. Deels is dat nodig, omdat we natuurlijk zeker willen weten dat een nieuwe behandeling echt iets toevoegt en geen onverwachte bijwerkingen heeft. Ook blijft er nieuwe kennis onnodig lang liggen. Het proces van kennis naar praktijk duurt te lang. Dat gaan we versnellen.

Onderzoekers moeten al voor en tijdens het onderzoek nadenken over hoe de verwachte nieuwe kennis zo snel mogelijk kan worden toegepast. En nieuwe ontwikkelingen moeten beter aansluiten bij de behoeften van patiënten. Daar is aandacht, geld en expertise voor nodig. Samen gaan we ervoor zorgen dat mensen met hart- en vaatziekten meer en sneller baat hebben van nieuwe en bestaande kennis.

Onze ambitie: nieuwe medicijnen, behandelingen en technieken worden snel toegepast

We passen nieuwe medicijnen, behandelingen en technieken sneller toe in de praktijk om hart- en vaatziekten beter te voorkomen, herkennen en behandelen. Hierdoor verbetert de hart- en vaatzorg en het leven van mensen met hart- en vaatziekten.

Waarom is het nodig om nieuwe kennis sneller toe te passen?

Er zijn verschillende soorten kennis en er komt steeds nieuwe kennis bij. Bijvoorbeeld dingen die we weten vanuit wetenschappelijk onderzoek. Of zaken die een zorgverlener opvallen in de spreekkamer. Maar ook kennis die mensen met hart- en vaatziekten hebben over hoe het is om te leven met hun aandoening. Dit soort kennis verzamelen we al, maar dit kan nog veel beter. Als we al deze bestaande en nieuwe kennis sneller benutten, hebben mensen met hart- en vaatziekten hier nog meer voordeel van.

De komende 10 jaar wil de Hartstichting grote stappen zetten

  • 1. Onderzoekers en gebruikers werken zo goed mogelijk samen

    Om kennis verder te brengen en te benutten zijn veel professionals en patiënten nodig. Denk aan onderzoekers die een stofje in het bloed ontdekken waarmee ze kunnen voorspellen of iemand een hartinfarct krijgt. Met deze kennis kunnen de onderzoekers een bloedtest laten ontwikkelen, die een huisarts kan gebruiken. Er zijn bedrijven nodig om de test te maken. Vervolgens andere onderzoekers die de nieuwe kennis toetsen bij mensen met hart- en vaatziekten. En ten slotte patiënten die hun ervaringen willen delen, huisartsen die de nieuwe kennis inzetten om hart- en vaatziekten te voorkomen en zorgverzekeraars die dit willen vergoeden. Al deze mensen noemen we gebruikers. Optimale samenwerking met gebruikers is enorm belangrijk om kennis verder te brengen. Onderzoekers werken al samen met andere gebruikers, maar dit kan nog veel beter.

  • 2. Onbenutte bestaande kennis in kaart brengen

    Uit ervaring weten we, dat er veel kennis op het gebied van hart- en vaatziekten nog niet of niet goed genoeg wordt benut in de praktijk. We willen dat al deze kennis in kaart wordt gebracht en wordt gebruikt in de strijd tegen hart- en vaatziekten. 

  • 3. Vooraf nadenken hoe we nieuwe kennis toepassen

    Bij nieuw onderzoek wordt er al van tevoren nagedacht over vervolgstappen. We willen dat onderzoekers bij het starten van een nieuw onderzoek een plan hebben gemaakt, waarin staat hoe nieuwe kennis gebruikt gaat worden in de praktijk.

"Ik besef me dat ik er nog ben dankzij alle kennis en behandelmogelijkheden, door wat in het verleden is onderzocht. Ik vind het mooi dat er volop onderzoek wordt gedaan, want het redt levens. Dat maakt mij nieuwsgierig naar wat er nog meer mogelijk is. Worden de ICD’s bijvoorbeeld kleiner?"
- Patiënt Jasper

Jasper vormt een hart met zijn handen

Hoe gaan we kennis sneller toepassen?

  • Helpen de weg te vinden van kennis naar praktijk

    We maken duidelijk welke mensen, in welke fase van het project nodig zijn en wat ieders rol is. En ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat de samenwerking tussen alle gebruikers door het hele project zo goed mogelijk blijft.

  • Leren van het verleden

    We gaan goed kijken naar alle gefinancierde projecten op het gebied van hart- en vaatziekten. Wat voor kennis hebben die opgeleverd? Is die kennis toegepast in de praktijk? Zo ja, hoelang duurde het voordat het echt toegepast kon worden? Zo niet, waarom niet? Hier kunnen we enorm veel van leren voor toekomstige projecten.

  • Een routekaart van kennis naar praktijk maken

    Welke stappen moeten we nemen om van kennis tot concrete nieuwe oplossingen te komen? Helaas is dat voor elke soort kennis verschillend. Er is dus geen vaste routebeschrijving die je kunt volgen. We willen daarom alle mogelijke routes in kaart brengen.

  • Route bepalen voor het onderzoek begint

    Onderzoekers bepalen al vóór het onderzoek welke route zij moeten nemen om tot concrete oplossingen te komen. We zorgen ervoor dat hier expertise en middelen beschikbaar voor zijn. Onderdeel hiervan is ook dat onderzoekers van tevoren al goed nadenken over hoe zij onderzoeksresultaten opslaan en beschikbaar stellen voor vervolgonderzoek of andere vervolgstappen.

  • Begin bij de bron: al tijdens opleiding leren hoe kennis snel toe te passen

    We gaan onderzoekers en andere gebruikers alles leren over wat er nodig is om kennis toe te passen in de praktijk. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld al tijdens de opleiding van onderzoekers en zorgverleners. Zo is elke onderzoeker en zorgverlener zich bewust van zijn rol.

Met wie gaan we kennis sneller toepassen?

Kennis sneller toepassen, dat kunnen we niet alleen. We gaan hiervoor samenwerken met zo veel mogelijk partijen, zoals:

  • onderzoekers;
  • zorgprofessionals; 
  • ervaringsdeskundigen; 
  • patiëntorganisaties zoals Harteraad; 
  • andere onderzoekfinanciers; 
  • bedrijven; 
  • ziekenhuisbestuurders; 
  • zorgverzekeraars; 
  • de overheid.

Samen passen we kennis straks sneller toe en dragen zo bij aan een gezond hart en gezonde vaten voor iedereen.

Lees hier het uitgebreide rapport van de hart- en vaatagenda.