Oog voor verschillen
Houd bij hart- en vaatziekten meer rekening met verschillen tussen mensen.
Ieder mens is uniek. Toch hebben we de neiging om mensen op dezelfde manier te behandelen. Kun je je voorstellen dat vroeger bijna al het onderzoek gericht was op mannen? Gelukkig is dat, mede dankzij de Hartstichting, tegenwoordig wel anders. Wetenschappers kijken in onderzoek ook specifiek naar vrouwen. Maar dat is niet genoeg. Uit eerder onderzoek weten we bijvoorbeeld dat leeftijd, leefstijl, culturele, etnische en maatschappelijke achtergrond bijdragen aan een groter risico op hart- en vaatziekten en eerder overlijden.
Onze kennis daarover schiet in veel gevallen nog tekort, met alle gevolgen van dien. Mensen krijgen bijvoorbeeld te veel of te weinig medicijnen voorgeschreven of de verkeerde. De Hartstichting ziet het als basisrecht dat iedereen de zorg krijgt die voor diegene het beste is. Daarom moet er in wetenschappelijk onderzoek en in de zorg voor mensen met hart- en vaatziekten aandacht zijn voor verschillen tussen mensen.
Onze ambitie: zorgverleners en onderzoekers houden rekening met verschillen
Zorgverleners en onderzoekers kennen de verschillen tussen mensen. Ze passen hun behandeling of onderzoek op die verschillen aan. Hoe hebben deze verschillen effect op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, op de klachten en uiteindelijk op de behandeling? Wat is de zorg die daar het beste bij past? Door aandacht te hebben voor persoonlijke eigenschappen, situaties en zorgbehoeften kunnen we mensen die nu buiten de boot vallen een langer en gezonder leven bieden.
Waarom is oog voor verschillen zo hard nodig?
Als we geen rekening houden met verschillen tussen mensen met hart- en vaatziekten in onderzoek en zorg kan dat voor patiënten grote gevolgen hebben. Zoals een hartinfarct of een beroerte die niet wordt herkend, of medicijnen en behandelingen die niet werken of vervelende onverwachtse bijwerkingen geven. Hoe onrechtvaardig is dat? Alleen door de juiste kennis te verzamelen en die kennis breed bekend te maken en toe te passen in de zorg, kunnen we dit probleem écht aanpakken.
"Het klinkt misschien tegenstrijdig: gelijke zorg vraagt om óngelijke behandeling. Door diversiteit te omarmen, zorgen we ervoor dat niemand achterblijft. Elk individu verdient zorg die aansluit bij hun specifieke achtergrond en behoeften. Diversiteit is een sleutel tot betere gezondheidsuitkomsten voor iedereen."
- Lid werkgroep, cardioloog Niels Wijkstra (Flevoziekenhuis Almere)
Met wie gaan we zorgen dat er oog is voor verschillen?
Zorgen dat iedereen oog heeft voor verschillen tussen mensen, dat kunnen we niet alleen. We gaan hiervoor samenwerken met onder meer:
- mensen met hart- en vaatziekten en hun naasten;
- onderzoekers;
- zorgverleners;
- andere gezondheidsfondsen;
- patiëntenorganisaties zoals Harteraad;
- organisaties die onderzoek financieren;
- vluchtelingenorganisaties;
- de overheid;
- organisaties die veel contact hebben met mensen onder de armoedegrens;
- mensen die niet goed kunnen lezen en mensen die vaak laat medische hulp zoeken.
Samen hebben we in zorg en onderzoek oog voor verschillen tussen mensen met hart- en vaatziekten. Zo dragen we bij aan een gezond hart en gezonde vaten voor iedereen.
Bekijk de andere 6 ambities
Klik op een thema voor meer informatie.
Zorg voor iedereen
Richt de zorg zo in dat iedereen voldoende en passende zorg blijft krijgen.Kennis sneller toepassen
Pas kennis en technieken sneller toe in de zorg.Gezonde omgeving
Werk aan een omgeving waarin gezond leven makkelijk is.Op tijd ontdekken
Ontdek hart- en vaatziekten en een groot risico op hart- en vaatziekten op tijd.Behandel op maat
Voorspel en behandel hart- en vaatziekten per persoon.Hartfalen aanpakken
Herken hartfalen eerder en behandel op maat.